Читај ми!

„Дан четрнаести" у угледној селекцији „Кански класици"

Доделом награда у Кану се завршава 74. међународни филмски фестивал који је уз најновију продукцију представио и селекцију најбољих светских класика. Међу њима је захваљујући дигиталној рестаурацији Југословенске кинотеке у сарадњи са црногорском, приказано остварење „Дан четрнаести“ редитеља Здравка Велимировића за који је сценарио написао Борислав Пекић.

Кански фестивал традиционално позива љубитеље покретних слика да поново истражују раскошну историју седме уметности. Након 60. година од премијерног приказивање на Кроазети - у дворани Буњуел, ремек дело југословенске кинематографије.

Бриљантно режирана авангардна политичка драма по бритком тексту, снимана у Београду - о судбини затвореника који су због доброг владања добили привремени отпуст у трајању од 14 дана.

„Сасвим извесно да приказивање филма у овако угледној селекцији као што су Кански класици удахњује нови живот филму. Прошле године приказан је филм Ко то тамо пева Слободана Шијана у оквиру овог програма, у питању је рестаурација Југословенске кинотеке, а пре пар месеци филм је започео поново свој биоскопски живот у Француској. Слично је било и са Скупљачима перја  који су након што смо их приказали овде у Кану такође завршили у француским биоскопима и ових дана било је интересовање неких француских кућа и за филм Дан четрнаести", рекао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Црно бели Велимировићев ноар о привикавању на живот у слободи, снимљен у продукцији „Ловћен филма“, са бравурама Карла Булића,Слободана Перовића,Олге Спиридоновић, Виктора Старчевића који се нашао међу делима Алана Ренеа, Марте Месарош, Дејвида Линча - плени квалитетом антологијског дела.

„Ово је веома важан догађај за овогодишњи Кан класик. Подсетили смо се 1961. године када се у конкуренцији за Златну палму први пут нашао један југословенски филм - био је то уједно и први филм са Балкана, а и први сценарио Борислава Пекића. Чињеница да је Дан четрнаести комплетно рестауриран у Српском филмском архиву, од великог је значаја да филм поново видимо у Француској", истакао је Жоел Шапрон, коселектор Канског фестивала.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи