Читај ми!

У галерији Српског културног центра у Пули изложба посвећена Марији Црнобори

У сусрет свечаном отварању 68. Пулског филмског фестивала, у галерији Српског културног центра у Пули отворена је изиложба „Ослушкујући дах публике“, посвећена драмском опусу глумице Марије Црнобори. Изложбу ће током фестивала пратити свкодневно приказивање емисије „ТВ фељтон портрети: Марија“, ауторке Оливере Милошевић у продукцији Редакције за културу Културно-уметничког програма РТС-а.

Шездесетосми Пулски филмски фестивал посебну пажњу посвећује глумици Марији Црнобори, рођеној у истарским Бањолама. Ова легенда је од оснивања и прве представе Југословенског драмског позоришта до краја каријере и живота била у Београду, као симбол професије и глумачког достојанства.

„Богат је филмски програм. Имамо новог умјетничког равнатеља и неки нови рукописи се препознају. Надам се да ће публика то цјенити. Имамо преко 90 филмова. Очекујемо један заиста лепи фестивал“, наводи Гордана Рестовић, директорка Пула филм фестивала.

Своје најзначајније улоге Марија Црнобори играла је пре 70 година, а њена глума се као пример истиче у сећањима публике, у књигама, на црно-белим фотографијама и ретким документарним снимцима.

„Како је ово већ седам година да смо пратећи програм фестивала, на неки начин и нулти, фактички од нас крећу сва збивања око филмског фестивала. Разговарали смо како да повежемо једну и другу страну и некако смо се договорили да код нас у Српском културном центру буде опус из Србије, који је посвећен њеним драмским улогама. Филмски фестивал је преузео овај други део: њене филмове које је снимала у Хрватској и представљање монографије Данила Рафаелића“, објашњава Милан Рашула, директор Српког културниг центра у Истри.

Барокни кадар Марије Црнобори је друга изложба о овој глумици која ће пратити 68. Пула филм фестивал. Свакога дана у Српском културном центру у Пули биће емитован ТВ фељтон у продукцији Радио-телевизије Србије.

На овогодишњем Пулском филмском фестивалу ће до 24. јула у такмичарском програму бити приказано 16 филмова. Светску премијеру 19. јула у Арени има филм Јужни ветар 2: Убрзање, српског редитеља Милоша Аврамовића, за који су карте већ распродате.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи