Читај ми!

Фестивал европског филма на Палићу у пуном обиму са свим пратећим садржајима

Овогодишње, 28. издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се од 17. до 23. јула. Ове године се ова значајна манифестација враћа у пуном обиму, са свим пратећим садржајима.

Фестивал европског филма на Палићу је за ових 28 година постојања прошао кроз разне проблеме, али и кроз разна лепа времена, рекао је Радослав Зеленовић, директор Фестивала који прати ову филмску манифестацију од оснивања.

За разлику од прошлогодишњег пандемијског издања, ове године се ова значајна манифестација враћа у пуном обиму, са свим пратећим садржајима на које је публика навикла.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина.

Многи од филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу, међу њима и филм Нечиста крв - грех предака редитеља Милутина Петровића. Ово остварење наћи ће се у Главном такмичарском програму фестивала, где ће бити у конкуренцији за Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију, као и за Специјалну награду жирија.

Такмичарске филмске селекције и ове године доносе најактуелније европске наслове у Главном такмичарском програму, као и најангажованије источноевропске филмове у селекцији Паралеле и судари.

Главна такмичарска селекција

Главну такмичарску селекцију овогодишњег Фестивала европског филма Палић чини 12 европских филмова. На програму ће се наћи филм Дневник из Гвантанама британског редитеља Кевина Мекдоналда са двоструком оскаровском Џоди Фостер, Плави цвијет хрватског редитеља Зринка Огресте, потом, три филма који су ове године у главном такмичарском програму Канског филмског фестивала: Френс Бруна Думона, Грипа Петровљевих Кирила Сербреникова и Најгора особа на свету норвешког редитеља Јоакима Трира који овим филмом заокружује Осло трилогију.

На програму су и Чисто људски македонског редитеља Игора Иванова, Природна светлост Денеша Нађа који је ове године добио Сребрног медведа на Берлиналу за најбољу режију, Чувар брата својега турског редитеља Ферита Карахана и Копилот немачке редитељке Ане Зохре Берахед из селекције Панорама овогодишњег Берлинала, Нечиста крв - грех предака Милутина Петровића, Пјотра Домалевског из Пољске, и Војвода британског редитеља Роџера Мичела.

Омаж Александру Берчеку и Кристијану Пецолду

У част добитника награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији, као и претходних година биће приређен Омаж програм. Добитници овогодишњих награда су глумац Александар Берчек у категорији домаћих стваралаца и редитељ Кристијан Пецолд. Ове године, уведена је и специјална почасна награда „Александар Лифка“ за допринос регионалној кинематографији, која ће бити уручена словеначкој глумици Милени Зупанчић.

Бројни пратећи програми

Предфестивалски програм традиционално ће отворити селекција Best of Europe коју чине европски филмови који су обележили претходну годину, док ће европски класици бити приказани у селекцији Класици на Тргу. Ове године новина је и селекција Europe 4 kids, у оквиру које ће бити приказано седам филмова за најмлађе филмофиле.

На Палићу ће први пут бити организована радионица фестивалске мреже MIOB („Moving Images Open Borders") за блогере, влогере и инфлуенсере.

Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима. 

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи