Читај ми!

Софи Марсо на Канском фестивалу: Филм и даље говори универзалним језиком

Филмски центар Србије и ове године је на Канском фестивалу. У оквиру заједничког павиљона земаља Југостичне Европе - представља домаћу продукцију.

Кански фестивал је традиционално важна станица за Филмски центар Србије који на добро позиционираном штанду на нажалост знатно мање посећеном Маркету због пандемије, промовише остварења српских аутора, мањинске копродукције и пројекте у фази трагања за страним партнерима и приказивачима.

За овогодишњу презентацију домаће кинематогафије кључне су три ставке.

„Прва јесте размена мишљења и искустава са Европском филмском асоцијацијом. То је заправо удружење које окупља све европске фондове националне. Друга јесте синхорнизација правила и упутстава за наше продуценте како би могли да аплицирају са истом документацијом на све фондове. И треће јесте то ослушкивање нове публике, шта је оно што европска публика жели од европског филма у блиској будућности", рекао је Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Ипак, постоје и филмови из прошлости које Канска публика ове године са знатижељом гледа у биоскопу на плажи, попут Кустуричиног Црна мачка, бели мачор, чија је филмска чаролија у програму Кан класик испунила сва места под отвореним небом.

Када се наш двоструки кански победник такмичио овде са филмом Живот је чудо, у жирију је била глумица Софи Марсо.

Њен повратак на Кроазету донела јој је улога у филму Све је прошло у реду, који је у конкуренцији за Златну палму.

Тада је изјавила: „Моја култура је француска, али филм има универзални језик".

На питање о томе да ли то потврђује и њен нови филм, одговара „Дефинитивно. То је универзална прича о животу и смрти. И у том смислу сви смо једнаки. Током читаве прошле године размишљали смо о томе. Неки људи су сами сам тим морали да се суоче, били су потпуно изоловани. Много размишљам о људима који су били изоловани. О томе, поред осталог говори и овај филм", рекла је глумица Софи Марсо.

Иако траје готово годину и по дана пандемија се није одразила на квалитет филмова. Храбре и моћне приче након Канских премијера пристизаће и на наше фестивале.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи