Читај ми!

Комплексна проблематика у романтичном руху – поново игра „Бал на води“

Култни филм Јована Аћина из 1985. године, „Бал на води“, имао је поновну премијеру у новом руху. То је 19. дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта „А1 кинотека“.

На београдској Ади као некада – опет се играо Бал на води. Повратак у Београд педесетих прошлог века, и музиком и сликом.

Подсећање на емотивну, мелахноличну, али бритку причу о чврстом пријатељству, послератној држави, распарчаном грађанству и следбеницима новог поретка.

„Мислим да је управо тај модел једне романтичне приче испод које се крије једна комплексна критика тадашњег комунистичког друштва, нешто што је филм учинило изузетно популарним код дела публике, док га други није оспоравао, али му није био тако наклоњен“, рекао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке

„Сећам се да није баш најбоље прошао, али после се све изменило. После се емитовао на разним телевизијама, у биоскопима“, присетила се глумица Даница Максимовић.

Поновна премијера окупила је харизматични филмски четверац којег је лансирао филм Јована Аћина.

„Бјела и Жика прва година, Бакоч и ја друга година – и онда заиграте у филму који у Пули 1986. окупи 10.000 људи, аплауз који траје 20 минута...“, додао је глумац Горан Радаковић.

„Имала сам исто година колико и лик Мирјане Живковић Естер, пунила сам 16... Много ми је драго што су после оволико година дигитализовали овај филм, емоције ми само кључају“, искрена је глумица Гала Виденовић.

Пре пет година Бал на води уврштен је међу сто најбољих српских филмова.

„Када смо почели причати са Кинотеком и видели које лепоте су тамо да има на стотине филмова, одушевили смо се тако да настављамо... Мислим да ћемо сигурно одрадити 100 филмова па ћемо видети како ћемо даље“, рекао је Дејан Турк, генерални директор А1 Србија.

Дигитално рестуарирани Бал на води, поново игра и то бесплатно – 10. и 11. јула у Кинотекиној дворани „Макавејев“, уз изложбу костима и докумената са снимања у продукцији Авала филма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи