Читај ми!

Југословенска кинотека прославила 72. рођендан

Дан југославенске кинотеке - обележен је отварањем 23. Фестивала Нитратног филма и уручењем највишег признања "Златног печата", Слободану Шијану, Милораду Јакшићу Фанђу и Радославу Зеленовићу.

Између два рођендана рестуарирано је више антологијских српских филмова, у онлајн формату. Фестивал европских класика отворен је драгуљем српске кинематографије Грешница без греха Косте Новаковића. Међународни савет музеја Кинотеку је прогласио најбољим музејем у Србији у 2020. години. А на сам 72. рођендан отворен је Нитратни фестивал.

"Велико ми је задовољство што представљамо публици 36 филмова из готово исто толико филмских архива и кинотека из свих делова света и ово ће бити још једна авантура пре свега за оне које интересује историја покретних слика којој ће моћи да се препусте сада и питање је када следећи пут с обзиром да се ради као и сваке године о раритетним насловима", истакао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Фестивал Нитратног филма отворио је амерички авантурички филм Моран са брода лејди Лети из 1922. са славним Рудолфом Валентином, али не у уобичајеној улози заводника, већ хероја који се бори против кријумчара.

"Посебно бих истакао филм Први вуков сабор у Тршићу настао од делова негатива и парчића који се чувају у депозиту Етнографског музеја, ми смо успели да саставимо филм који ће први пут бити приказан као реконструисан и који је пребачен у 2к резолуцију", рекао је Александар Ердељановић, управник Архива југословенске кинотеке.

Међу важним насловима Нитратног фестивала који траје до 15. јуна нашла се најбоља верзија Јадника из 1934.године Рајнера Бернара, као и арапско виђење крсташких ратова Саладин у режији Јусуфа Шахина из 1963. који стоји раме уз раме са најбољим холивудским спектаклима.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи