Читај ми!

Шести фестивал музичког документарног филма Dok’n’Ritam

Шесто издање фестивала Dok'n'Ritam одржава се под паролом „ШесТО чуло“ и посвећено је великанима домаће и регионалне музичке сцене који су нас напустили у периоду између два фестивала.

Мисија фестивала Dok'n'Ritam jе афирмација музичког документарног филма која, посебно ове године, укључује и буђење одговорности према делима и ствараоцима, очување музике и њених докумената.

„Вртоглавом брзином и под застрашујућим околностима мења се свет у ком смо досад живели. Наша чула додира, укуса и мириса под маском имају ограничене функције због чега шесто чуло (п)остаје чуло суштине. Његовим рецепторима брже ћемо и прецизније препознавати праве вредности и учествовати у афирмацији нових стваралаца. DNR чува најзначајније музичке приче, и води нас у 'ново нормално' са јасном сликом о сопственој ДНК“, поручује уметничка директорка и оснивач фестивала Сандра Ранчић.

Ове године, публика ће имати прилику да погледа 20 филмова – две светске премијере, једну регионалну, а неке филмове ће домаћа публика погледати први пут.

У такмичарском програму биће филмови о Томажу Пенгову, Кирилу Џајковском, ромском оркестру који припрема концерт са светски познатим саставом Култур шок (Culture Shock), затим о „Оцу балкан битса“ у Европи, југословенском избеглици Роберту Соку, бугарској рокенрол сцени, значајном рок српском рок бенду деведесетих, саставу Лав хантерс (Love Hunters)...

Програмске целине Градови као базе рокенрола доносе причу о КСТ-у, као и причу о клубовима и сцени града Пула, док ће у програму Северна Македонија у гостима, публика имати прилике да се упозна са документарним делима са тог подручја, које доноси Skopje Cinema City Film Festival. Специјална пројекција и трибина,  биће осврт на четири деценије Новог таласа.

У програму Notabook биће представљене три нове музичке књиге, посвећене Леонарду Коену, групи Лајбах, поновном окупљању групе Крим (Cream). Публика ће имати прилику да учествује у занимљивим трибинама, погледа изложбу фотографија састава Лајбах, чији је аутор бивши члан групе.

Посебан део овог фестивала чине програми Посвета Dok'n'Ritam музичким великанима који више нису са нама.

Ревијални програм доноси приче о Били Холидеј, Робију Робертсону и групи Бенд (The Band), Мајклу Хачинсу, прерано преминулом фронтмену састава Ин ексес (INXS).

Филмска остварења на овогодишњем програму говоре о прекретницама, повратку коренима, истраживањима, градовима као базама популарног звука у прошлом времену и неким врло узбудљивим музичким жанровима који широј јавности досада нису били познати.

На програму су и два концерта. Jедан са посветом великанима који су нас напустили између два издања фестивала, а други је Интро концерт шестог DNR-а, наступ састава И-плеј (E-Play), познатог по специфичном тамном звуку, а светлој поруци, који се савршено преплиће са концептом Dok'n'Ritam, а посебно овогодишњег, „ШесТОГ чула“.

Фестивал ће бити затворен концертом Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go на коме ће се чути познате песме наших преминулих великана, у новом аранжману, који су приредили млади музичари, победници петог БУНТ Рок Фестивала, састав Лагана среда.

Фестивалски програм започиње Интро даном, 7. јуна, да би се фестивал званично отворио 8. јуна. Трајаће до 11. јуна, у просторима Дома културе Студентски град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи