Читај ми!

Трећег дана Феста оскаровци и краткометражна остварења

Трећег дана 49. издања Феста публика ће моћи да погледа филмове „Жена која обећава“, за који је редитељка Емералд Фенел освојила Оскара за најбољи сценарио,„Земљу номада“, освајача три овогодишња Оскара,као и филм „Посртање“ Вига Мортенсена. Поред тога, Фест је ове године увео праксу да се пред пројекције филмова за које влада велико интересовање приказују краткометражна остварења.

У оквиру програма „Интро Фест“ одржана је биоскопска премијера краткометражног филма Александра Аџића Пред нама у коме је последњу улогу одиграла Мира Фурлан. Читав живот и неочекивани преокрет могу да стану у петнаест минута покретних слика. Пред нама је породична мелодрама у којој су главне јунакиње жене, мајка и две ћерке.

Глумице истанчаног сензибилитета, Јована Стојиљковић и Марија Бергам, предвођене јединственом Миром Фурлан граде драмску ситуацију у којој се открива сплет околности који је довео до распада породице.

„Као и сваки пут када се нађете у присуству правог талента, тако неких ванредних и лепих људи, сваки тренутак је био посебан“, каже редитељ Александар Аџић. 

Фест је ове године увео праксу да се пред пројекције филмова за које влада велико интересовање приказују краткометражна остварења. Тиме се афирмише та неоправдано запостављена филмска форма која представља увод у кинематографију за младе ауторе или пружа скривене бисере великих редитеља.

На програму су, уз полусатни филм Људски глас Педра Алмодовара са Тилдом Свинтон у главној улози, и дебитантска дела редитељки Нике Фехмију и Катарине Кољевић, док се Лука Бурсаћ враћа на Фест филмом Варница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи