Читај ми!

Оскари и Фест поручују: Вратимо се у биоскопе

Протекле ноћи по 93. пут додељене су награде Америчке филмске академије - Оскар. Ко је добио Оскара, ко смо очекивали да ће добити, а награда је изостала, али и све детаље о нашем ФЕСТУ за које данас почиње продаја карата и који је заказан за мај открива нам Иван Карл, градски секретар за културу Београда.

„Ако ће по нечему ова додела Оскара остати упамћена, то је што се одржала у време пандемије и што је све било подређено томе“, сматра Иван Карл.

Оскари сада имају и додатну функцију – они су ветар у леђа филмовима који треба да нађу место у биоскопима и стриминг платформама и да се изборе у конкуренцији блокбастера, који доминирају биоскопским тржиштем.

Биографска драма Манк, коју је продуцирао „Нетфликс“, била је номинована у 10 категорија, а однела је само два Оскара.

„Америчка филмска академија се труди да одоли утицају стриминг џинова и не даје толико Оскара остварењима чији су продуценти стриминг компаније, јер ти филмови не иду у биоскопе“, наводи Карл.

У складу са тиме, Френсис Макдорманд, која је освојила Оскара за главну глумицу и као копродуцент Земље номада, поручила је људима да похрле у биоскопе када се поново отворе.

Фест у мају

Један од омиљених филмских фестивала у Србији Фест почеће у мају, а већ је објављен и репертоарски програм остварења.

„Желели смо да упознамо публику са филмовима на програму, од којих је неколико било кандидат за Оскара, укључујући и Земљу номада“, каже Карл.

Иако је уобичајени термин за Фест фебруар, нажалост нису постојали услови да се он одржи у оном смислу који би гарантовао комфор и гостима и организаторима.

„Имаћемо и привилегију да ће Фест бити једини велики филмски фестивал у овом делу света који се одржава у конвенционалном облику, а не онлајн. Филмови ће се приказивати у четири дворане, биће и гостовања“, наводи Карл.

Фестов слоган „Повратак у будућност“ може да се подведе и као повратак у биоскопе, истакао је Карл.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи