Читај ми!

Из Холивуда најављују спектакуларну доделу Оскара

Ново време, нова правила – 93. додела Оскара која креће два сата после поноћи, одржава се на две локације међу којима је и холивудски „Долби“ театар. Нема онлајн укључења, а сви номиновани морају да присуствују додели златних статуета.

Традиционално, највише се полемише око категорије за најбољи филм. У конкуренцији је осам остварења. Ако је судити по индикаторима за доделу Оскара, Златном глобусу и награди Бафта, као и броју номинација, фаворити су ангажовани роуд муви Земља номада и биографска црно-бела драма Мaнк.

„Не треба изузети ни традиционалну наклоност великог броја чланова Америчке академије фимовима који третирају теме из историје Холивуда, тако да је Мaнк филм који има ако не веће, онда барем подједнаке шансе да освоји ову престижну награду у овој најзначајнијој категорији“, сматра уметнички директор Феста, Југослав Пантелић.

Чињеница да су први пут у историји две жене, Емералд Фенел и Клои Жао, ушле у трку за најбољу режију – другу по значају категорију чини подједанко интересантном. Конкуренција су им Дејвид Финчер, Ли Ајзак Чанг и Томас Винтерберг.

Интригира и награда за главну мушку улогу – фокус је на постхумно номинованом Чедвику Боузману, Герију Олдману, али и на најстаријем икада номинованом глумцу у тој категорији.

„Ту не би било потребно много размишљања да је сер Ентони Хопкинс остварио једну од најзначајнијих улога своје каријере. Улогу која је значајна не само за његов опус него, усудићу се да кажем, новију историју кинематографије“, каже Пантелић.

Осим што ће на РТС-у пратити ноћ доделе Оскара и гледати двоструко нонимовану Винтербергову Још једну туру, филмофили у Србији ускоро ће моћи да виде и друге потенцијалне добитнике ове награде.

„Од осам филмова који су номиновани за најбољи филм, на ФЕСТ долази њих пет“, најављује Југослав Пантелић.

Минари, Земља номада, Звук метала, Девојка која обећава и Отац

Из Холивуда поручују да је епидемија коронавируса пружила прлику за иновације као и да ће 93. додела бити више налик спектаклу који личи на филмове које волимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи