Почиње Пролећно издање Фестивала ауторског филма

Онлајн издање регионалног филмског фестивала „Пролећно издање“, око којег су се удружили „Сарајево филм фестивал“ (БиХ), „Загреб филм фестивал“ (Хрватска), „Фестивал ауторског филма“ (Србија) и „Филмски фестивал Херцег Нови“ (Црна Гора), од данас до 17. априла, на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba представља девет филмова.

На платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba, од 9. до 17. априла, заједно, по избору селектора четири фестивала, публици нуде избор филмова од којих су неки и награђени на последњим издањима филмских фестивала у Кану, Берлину и Венецији, те два рестаурирана југословенска класика.

У програму је девет филмова – пет играних: Крвне везе Јанет Нордал, Млади китоловац Филипа Јуријева, Нови поредак Михела Франца, Слуге режима Ивана Остроховског и Смрт филма, а и мог оца Данија Росенберга; два документарна: Једна од нас Ђуре Гаврана и Мала девојчица Сeбастиjена Лифшиcа и два југословенска класика: Павле Павловић Пурише Ђорђевића из 1975. године и Мирис пољског цвећа Срђана Карановића из 1977. године.

Посебно, ново искуство регионалног филмског фестивала, према речима представника Мреже фестивала Јадранске регије, стиже у време отказивања фестивала и немогућности да до публике дођу остварења приказаних, па и награђених на светским фестивалима.

„Ујединила нас је жеља да публици омогућимо приступ филмовима приказаним на прошлогодишњим издањима Канског и Венецијанског фестивала и овогодишње смотре у Берлину и да донесемо најбоље од европског и свјетског филма. У срцу партнерства наша четири фестивала јесте давање што веће видљивости најквалитетнијим европским и свјетским независним филмовима и њихово приказивање у најквалитетнијим могућим условима, па макар они били дигитални сада“, рекао је Јован Марјановић испред филмског фестивала у Сарајеву.

„Мрежа фестивала око које су се окупили, поред Београда и 'Фестивала ауторског филма', 'Сарајево филм фестивал', 'Загреб филм фестивал' и 'Филмски фестивал Херцег Нови', доказ је да и у ова тешка времена филмска индустрија проналази начин да се прилагоди и напредује, поготово када је угрожена егзистенција филмских фестивала који се ослањају на физичка издања и публику која је навикла да посећује биоскопе“, објашњава Милена Дебељковић из ФАФ-а.

Према њеним речима, догађај је организован заједничким снагама треба да повеже не само фестивале, него и публику.

Борис Т. Матић, испред „Загреб филм фестивала“ истакао је да је у време када су сусрети публике и аутора ограничени, срећа када успете да их спојите.

„Спајањем с фестивалима из Мреже Јадранске регије доносимо публици неке од најзанимљивијих рецентних филмских наслова из цијелога свијета, два класика којима подсјећамо на филмско благо регије, као и разговоре с ауторима. Осим што је прва сарадња те врсте у регији, 'Прољетно издање' је увод у наше целогодишње активности“, навео је Матић. 

Према речима Марија Перовић из организације „Филмског фестивала Херцег Нови“, први заједнички регионални филмски фестивал је прилика да се виде добри и актуелни филмови, које је одабрало више селектора:

„Посебно ме радује прилика да се у новонасталом онлајн фестивалском духу погледају и истински класици ауторског филма југословенске кинематографије.“

Април ће обележити, како каже, виртуелна посета филмским фестивалима у региону који негују филм као уметност, формирају и одржавају публику и филмску културу, и покрећу питања и сумње које су нам неопходне.

„Прољећно филмско издање прави је начин да не будете усамљени и потражите себи
сличне широм фестивалске мапе који је у име 'Филмског фестивала Херцег Нови' као неке од одабраних филмова издвојио и наш селектор и редитељ Иван Бакрач“, истакла је Перовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи