Читај ми!

Ко је „Човек који је Хитлеру рекао Не“ сазнајте у четвртак на РТС-у

Премијере два велика документарна записа су ове недеље на програмима РТС-а. Иза оба свој ауторски потпис ставља Слађана Зарић. Прво, после филма, гледамо и документарну серију „Ратне приче са Кошара“, у три дела, од среде до петка. Премијера документарног филма „Човек који је Хитлеру рекао Не“ је 25. марта.

Радио-телевизија Србије, поводом 80 година од протеста 27. марта 1941. године, емитује документарни филм Човек који је Хитлеру рекао Не – прича о Светолику Драгачевцу и 27. марту.

„Светолик Драгачевац био је срески начелник у Параћину и који је, 25. марта, ослушкујући опште расположење које је тада било у Србији, а које је на неки начин било противљење потписивању Тројног пакта написао писмо Хитлеру“, каже ауторка филма Слађана Зарић.

Према њеним речима, тај поступак није чудан, али оно што јесте је то што је писмо било врло увредљиве садржине и да се Светолик потписао пуним именом и презименом и навео и своје место становања – срески начелник у пензији из Параћина.

„Постоје писма која су писана Хитлеру увредљиве садржине и у Архиву Београда, а постоје и публикована па могу да се пронађу у неким књигама. Али никада нисам видела и у разговору са историчарима нисам пронашла да постоји да је неко написао писмо које је увредљиве садржине и да је он стао иза тог писма“, објашњава Зарићева. 

Писмо је послато 25. марта, а документа наводе да је већ 1. априла стигло у Берлин. Дошло је до уреда Фирера, у главну управу за безбедност Трећег рајха.

„Претпостављам да су Немци били врло збуњени како се неко обраћа Фиреру и како неко има смелости иза таквог писма још и да стане именом и презименом. Драгачевац је, нажалост, врло брзо када је окупирана Југославија, односно Србија, ухапшен и један од првих који је одведен у Маутхаузен где је и убијен“, навела је гошћа Јутарњег програма.

Народ који је Хитлеру рекао Не 

Филм Човек који је Хитлеру рекао Не – прича о Светолику Драгачевцу и 27. марту је прича о Светолику, једном гесту који је можда нелогичан, ирационалан, али, како Зарићева истиче, и те како показује менталитет овог народа.

С друге стране, филм је и прича о српском народу, једином народу који је 1941. године исто Хитлеру рекао Не.

„Учили смо један део историје у школи. У периоду кад сам одрастала за то су били заслужни само комунисти, говорило се да је 27. март протест који су организовали комунисти. Деведесетих година, био је присутан други стереотип да су протест платили Енглези. После 80 година покушавамо да сагледамо шта се то дешавало на улицама Београда“, открива ауторка.

Зашто је на улицама Београда 27. марта било толико људи 

Српска престоница тада је имала око 350.000 становника. Процењује се да је на улицама 27. марта било између 60.000 и 100.000 људи.

„Трећина становништва је изашла и рекла Хитлеру Не. У Београду је било најмасовније, али било је и у Нишу, Параћину, Панчеву, Котору, на Цетињу, у Сарајеву, Љубљани, Сплиту“, наводи Зарићева.

„Могу да кажем да сам поносна што припадам народу који се побунио и бранио своју слободу. С друге стране, човек мора да размишља рационално – тај 27. март довео је до милион жртава са колико су Срби изашли из Другог светског рата“, нагласила је Слађана Зарић додајући да њен филм одговара управо на та питања – да ли је било рационално, зашто је толико људи изашло, шта је било доминантно.

Филм Човек који је Хитлеру рекао Не – прича о Светолику Драгачевцу и 27. марту биће приказан у четвртак на Првом програму РТС-а у 20.50. Презентер је глумац Ненад Јездић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи