Читај ми!

Српски филмови „Оаза“ и „Жив човек“ на фестивалу у Софији

Почео је 25. Међународни филмски фестивал у Софији, а део такмичарског сегмента балканског филма су и два српска остварења која су премијерно приказана на међународним фимским смотрама и чији је настанак у оквиру својих званичних и редовних конкурса подржао и Филмски центар Србије. Реч је о најновијим дугометражним играним филмовима Ивана Икића и Олега Новковића, „Оаза“ и „Жив човек“.

Прича Икићевог филма Оаза (раније познатог под насловом Корисници), премијерно приказаног у званичном програму Венецијанског филмског фестивала, смештена је у Дом за децу и младе са сметњама у развоју, а врти се око љубавног троугла две девојке и једног младића.

Поред сценариста и редитеља Ивана Икића (познатог по дебитантском филму Варвари из 2014. године), на настанку Оазе радили су монтажер филма Драган вон Петровић, директор фотографије Милош Јаћимовић, сценограф Драгана Баћовић, костимограф Милица Коларић, сниматељ звука Александар Перовић…

У филму глуме дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков. Улоге васпитача поверене су Маруши Мејер и Горану Богдану.

Оаза Ивана Икића премијерно је приказана и награђена на 77. Венецијанском филмском фестивалу. Икићевој режији је, као најбољем европском филму у селекцији Дани аутора, припала престижна награда "Europa Cinemas Venice Label".

Жив човек је меланхолична комедија о човеку који, након великих разочарења у своје најближе, покуша да врати слободу. Шта је слобода и када је човек жив, између осталог, говори овај филм Олега Новковића.

Прилику да прва погледа филм имала је публика 30. Филмског фестивала у немачком граду Котбусу.

Уз Николу Ђуричка, значајне улоге у филму тумаче Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић и други.

Поред редитеља и сценаристкиње Милене Марковић, који су у свом досадашњем раду имали неколико успешних филмова, ауторску екипу овог филма чине и директор фотографије Миладин Чолаковић, костимографи Марија Николић и Олга Говган, маскер Душица Вуксановић, сценограф Ирена Марјанов, сниматељ тона Георги Филипов, композитор Војислав Аралица, монтажер Лазар Предојев.

У току је и 18. програм Sofia Meetings (у склопу поменутог Софијског филмског фестивала), а за учешће у разним категоријама програма изабрано је и неколико пројеката српских филмова у различитим фазама развоја или продукције. Овај програм завршава се 24. марта.

У одељку Пројекти других филмова учествоваће пројекти филмова Мраз Павла Вучковића и Пешчана хроника Петра Ристовског, у одељку Плус минус један и пројекат филма Антиталенти у режији Радивоја Раше Буквића.

Део одељка Projects in Bank је пројекат филма Усуд Стефана Малешевића, док ће се у програму First Films First представити и пројекти дебитантских дугометражних филма Ембрион Маше Шаровић и Југо флорида Владимира Тагића.

У селекцији Радови у току учествоваће и пројекат филма Лето када сам научила да летим редитеља Радивоја Раше Андрића (реч је о копродукцији Србије, Хрватске и Бугарске).

У сегменту који се тиче ТВ серија, овом приликом биће представљено укупно девет пројеката, међу којима и пројекат српске серије Турбо продуцента Милана Стојановића (серија настаје под окриљем куће "Sense Production" из Београда, а у партнерству са програмом Mindpoint TV Launch).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи