Читај ми!

Изложба из серије „Немањићи – рађање краљевине“ до 1. марта у Клубу РТС-а

Владари, ратници и црквени великодостојници – како је изгледала одећа Немањића погледајте већ од данас на изложби у Хиландарској улици у Београду, у Клубу РТС-а, која ће бити отворена до 1. марта.

Током церемоније откривања споменика Стефану Немањи у Београду, видели смо и костиме који су коришћени у серији Немањићи – рађање краљевине. Од суботе, 30. јануара, ови и многи други костими, накит и оружје из серије биће изложени у Хиландарској улици у Београду, у просторијама РТС Клуба.

На мини-поставци Немањићи – рађање краљевине, између осталог, видећете владарску одећу Стефана Немање (попут оне у којој је представљен на споменику), ратничку опрему Стефана Првовенчаног, свечану одору архиепископа Саве, свакодневне хаљине Немањине супруге Ане, прве и друге жене Стефана Првовенчаног – Евдокије и Ане Дандоло.

Ове и још око осам стотина костима, месец и по дана ручно је правио двадесеточлани тим за потребе серије Немањићи – рађање краљевине, са костимографом Стефаном Савковићем и сценографима Кирилом Спасеским и Мирославом Миром Андрејевић.

Аутори су за циљ имали да дочарају церемонијални и свакодневни живот средњовековне српске властеле, на основу сведочанстава сачуваних на фрескама, као и на основу свог талента и инспирације.

Посебну драж изложбе чини и то што знамо да су их на снимању серије носили неки од наших највећих савремених глумаца – Небојша Глоговац, Војин Ћетковић, Драган Мићановић, Слобода Мићаловић, Дубравка Мијатовић...

Уз костиме, посетиоци изложбе моћи ће да виде и реплике средњовековног оружја, оруђа и накита. Тематски одређену атрактивну мини-поставку из фундуса РТС-а употпуњавају музичке композиције са це-деа Немањићи – рађање краљевине, аутора Драгана Илића, у издању ПГП РТС.

Поставку је припремила главна костимографкиња РТС-а Сузана Глигоријевић, сценографкиња Мира Андрејевић, Алкександра Стошић Крстовић са тимом, и биће отворена за све посетиоце Клуба РТС-а (Хиландарска 2, зграда Радио Београда) од 30. јануара до 1. марта, сваког радног дана до 17 часова.

Групне посете са више од пет посетилаца морају да се најаве мејлом (rtsklub@rts.rs) или телефоном 060/861-14-97.

Музички диск и предмети за свакодневну употребу са логом серије (шоље, торбе и мајице) могу се купити у продавници у РТС клубу.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи