Читај ми!

Преминуо редитељ Никола Стојановић

Познати филмски редитељ и сценариста, историчар и теоретичар филма Никола Стојановић преминуо је у 79. години.

Аутор награђиваних филмова Од злата јабука, Belle Epoque или Последњи валцер у Сарајеву и других, каријеру је започео у Сарајеву, а наставио у Новом Саду и Београду.

Од 1964. до 1967. бавио се аматерским филмом, а његови краткометражни радови (Блуз, Торзо, Драга Ирена) постизали су успехе на домаћим и међународним смотрама.

Дебитантски дугометражни играни филм, назван као и кратки аматерски Драга Ирена, снимио је 1970. године. Уследили су Поленов прах (1974), Поглед у ноћ (1978) и Од злата јабука (1986), за коју је добио награду за режију на 25. Међународном фестивалу филма за омладину у Шпанији.

Свој последњи дугометражни играни филм Belle Epoque снимио је 1990. године за предузеће „Босна филм“, али је услед ратних збивања материјал остао „заробљен“ у „Јадран филму“ у Загребу. Премијера је одржана тек 2007. године, под насловом Belle Epoque или Последњи валцер у Сарајеву, и то на Првом филмском фестивалу Србије у Новом Саду, где је освојо Гран-при „Ибис“ за најбољи филм.

Реализовао је и кратке игране филмове, а на Телевизији Сарајево режирао је већи број документарних емисија и два телевизијске играна филма.

Стојановић је још у раној младости почео да се бави филмском публицистиком. Сарађивао је у многим листовима и часописима некадашње Југославије. У оквиру Кино‐клуба Сарајево основао је часопис Синеаст и био његов дугогодишњи главни и одговорни уредник.

Био је велики познавалац и љубитељ дела Акире Куросаве. Докторску тезу о јапанском редитељу одбранио је на Факултету драмских уметности у Београду.

Никола Стојановић је био професор Историје филма на Академији сценских умјетности у Сарајеву, Академији уметности у Новом Саду, као и на ФДУ у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи