Ни публика ни лето не одустају од Фестивала европског филма на Палићу

Актуелна европска продукција која је на програму 27. Палићког филмског фестивала који траје до 18. септембра одговориће на питање да ли је овогодишњи фестивал, фестивал континуитета или почетак нове ере.

Упорност уметника, медија и организатора и јака свест о томе да је култура најрањивија у тешким временима, али и неопходна за достојан живот, учинили су да се Палићки филмски фестивал ипак одржи.

„Мислим да се на муци познају јунаци. Мислим да морамо да искористимо као цивилизација овај моменат и да обратимо пажњу једни на друге, тако што ћемо се удаљити једни од других, ако је то конвенција короне“, истиче глумац Љубомир Бандовић, који тумачи улогу Светозара Милетића у филму Име народа којим је отворен Палићки филмски фестивал.

И док интернет надомештава присутност гостију из иностранства, наши су ту. Пре свих, добитница награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији.

„Врло брзо сам научила да успех не траје дуго, мислим, награда. Сад камере, али после два, три дана, ви ћете нешто друго снимати и ја нећу бити главна вест, и онда ћу наставити да живим свој живот“, каже Мирјана Карановић.

У конкуренцији за награде је дванаест филмова, међу њима, најављен као најконтроверзнији, филм ДАУ. Наташа, руских аутора Иље Хржановског и Јекатерине Оертел, Пинокио италијанског редитеља Матеа Гаронеа и домаће остварење Име народа по сценарију Милована Витезовића у режији Дарка Бајића.

„Помињање идеализма у овом трентуку делује помало смешно, банално, скоро немогуће, младим генерацијама поготово. Зато је прича о Светозару Милетићу и тој игри о слободи, слободоумности, начину како и шта можете да говорите. Дакле, слободно реците своје мишљење, то ваше мишљење доводи до дијалога“, сматра редитељ Дарко Бајић.

И наредних дана очекују се интензивне пројекције, уз маске и физичку дистанцу за публику, која, што је најважније, не одустаје. Као ни ово позно лето на Палићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи