Читај ми!

Почео фестивал на Палићу, Мирјани Карановић уручена награда „Александар Лифка“

Свечаном церемонијом у биоскопу "EuroCinema" у Суботици и премијером филма „Име народа“, редитеља Дарка Бајића, уз прописане мере заштите, отворен је 27. Фестивал европског филма Палић, који ће трајати до 18. септембра. Публику су видео-порукама поздравиле добитница награде „Андерграунд спирит“ Сара Фгаиер и Илдико Ењеди, инострана добитница награде „Александар Лифка“. Домаћа добитница ове награде Мирјана Карановић, поклонила се публици у Суботици.

Име народа је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века.

„Храбар је потез омогућавање гледаоцима да доживе богатство. Да буду богатији за нове филмове који ће гледати на овом фестивалу. Надам да ће и мој филм остати као неки животни догађај, који ће се помешати са овим догађајима. Чини ми се да ће Име народа, остати дуго, дуго запамћен у мислима оних гледалаца који га буду гледали“, нагласио је редитељ Дарко Бајић на отварању фестивала.

 У филму рађеном по сценарију Милована Витезовића, главну улогу игра Љубомир Бандовић, док остале улоге тумаче Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић и други.

Фестивалски програм одржаваће се у биоскопским дворанама у Суботици и на Палићу, а биће приказано више од 130 филмова у 15 програмских целина.

Присутнима се обратио градоначелник Суботице Стеван Бакић који је напоменуо да су током 26 досадашњих фестивала, најбољи европски филмови испричали много незаборавних прича на великом платну.

„Поносан сам на нашу земљу, покрајину и град, што смо успели да одржимо континуитет и наставимо традицију“, нагласио је Бакић.

Нил Јанг, селектор програма Млади дух Европе и ко-селектор програма Паралеле и судари, представио је Сару Фгаиер, овогодишњу лауреаткињу награде „Андерграунд спирит“, коју фестивал додељује за изузетан рад на пољу независног филма.

„Сара је добитница Европске филмске награде за филм Gli Anni који је режирала, написала, продуцирала и монтирала, али је најпознатија по свом монтажерском раду. То је главни разлог зашто смо јој доделили награду. Већина фестивала даје специјалне награде редитељима и глумцима, али ми на Палићу препознајемо да много важних људи ради на филму, као што су управо монтажери. Специјалност Саре Фгаиер је монтажа архивских снимака, којима додаје оригиналан ауторски поглед. Без прошлости филм нема садашњост, а без садашњости нема будућности“, закључио је Јанг.

Сара Фгаиер и Илдико Ењеди, добитница награде „Александар Лифка“ за допринос европској кинематографији у категорији иностраних стваралаца, захвалиле су на награди публици и организаторима путем видео-линка.

Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, уручио је награду „Александар Лифка“ легендарној глумици Мирјани Карановић, лауреаткињи у категорији домаћих стваралаца.

Зеленовић је истакао да је она пре свега филмска глумица, зато што је снимила 70 играних остварења, што је један од ређих случајева у нашој кинематографији. Директор фестивала рекао је да се Мирјана Карановић налази у одличном друштву претходних лауреата, попут Микија Манојловића, Мире Бањац, Милене Дравић, али и Теа Ангелопулоса, Јиржија Менцла, Кена Лоуча и других великана европског филма.

Мирјана Карановић рекла је да је поносна на 40 година бављења ових дивним послом у који се заљубила још док је била дете и чезнула се бави глумом: „Мислим да је највећи успех глумца да траје. Да та нека страст изнутра има где да се искаже. Оно што јесте за мене глума, то је продужено детињство и начин да свет маште који ме је бескрајно радовао док сам била дете, заправо постане свет у коме сам наставила да живим на сцени“.

Узорак најквалитетнијег у европском филму

Ненад Дукић, селектор Главног такмичарског програма, на свечаној церемонији отварања је истакао да без публике филмски фестивал није то што јесте.

„Палићки фестивал ове године нам представља оно што, по мом суду, јесте заиста репрезентативан узорак онога што је најквалитетније у европском филму, у протеклој години. Мислим да је велики успех што смо то успели да урадимо, и ове године је та лествица квалитета на високој разини“ истакао је Дукић.

Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала, поводом отварања овогодишњег издања захвалио је екипи која је ове године реализовала фестивал, као и селекторима Ненаду Дукићу, Нилу Јангу и Игору Тохољу, који су заједно с њим креирали програм.

„На крају смо ипак успели да се фестивал догоди на прави начин, са публиком. Догодине ћемо се сигурно вратити на наш оригиналну локацију, на Летњу позорницу“, закључио је Могоровић.

Другог фестивалског дана у биоскопу "EuroCinema", у Главном такмичарском програму у 20 часова ће бити приказан филм Часови персијског украијнског редитеља Владимира Перелмана, док је у 22 часа на програму остварење Валан мађарског редитеља Беле Баготе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи