Читај ми!

Олег Новковић: Инспектор из „Мочваре“ је ловац на ивици амбиса

Напета полицијска прича о потрази за манијакалним серијским убицом стиже вечерас пред гледаоце РТС-а. „Мочвара“, кроз серијал од десет епизода, које ће се приказивати суботом и недељом у 20 часова на Првом програму, доноси причу о пријатељству које почива на злочину и тајнама. Редитељ Олег Новковић открива за РТС да верује да ће гледаоце, из епизоде у епизоду, ТВ апаратима привлачити управо мрачни заплет о чудовишту које је изашло из мочваре и почело да убија.

Гледаоци РТС-а, током пет недеља, суботом и недељом од 20 часова на Првом програму, у серији Мочвара упознаће људе који су истовремено спаситељи и мучитељи, жртве и џелати.

Мрачне тајне из прошлости увлачиће јунаке у спирале превара, лажи и трагичних животних искушења. На ивици мочварног тла, из којег израња монструозни серијски убица, налази се и инспектор Никола, кога игра Горан Богдан.

Док многи с нестрпљењем ишчекују напета дешавања криминалистичке серије која је узбуркала јавност и пре почетка емитовања, један од креатора Мочваре, редитељ Олег Новковић открива за РТС детаље о изазовима које је донео рад на њој, као и о главним ликовима.

Познат си по артхаус филмовима и по свом ауторском изразу, али чини се да је и у њима провејавала нека скривена трилерска структура која се није препознавала на први поглед, али је пригушено постојала или се барем осећала у атмосфери коју сте градили. 

– За мене је највећи изазов био да пређем из једне форме у другу форму, односно да одједном уместо филма који траје сат и по или два, правим мамутски филм који траје у десет делова по педесетак минута.

Тако да је у самој форми и самом габариту било нешто сасвим другачије, али је исто тако један тренд који постоји већ скоро 20 година, да неки најчувенији филмски редитељи су прешли и окушали се у тој форми серије.

И очигледно да је на неки начин то једна од будућности филмског изражавања.

То да сам ја артхаус редитељ, да јесам, артхаус редитељ када су у питању филмови које сам снимао, али с друге стране и жанр и детективска ноар серија као што је ова пружа велике могућности редитељу да на неки начин да поглед на свет, да на неки начин да свој лични печат у форми, у начину на који ће да се изражава, у начину на који ће да интерпретира карактере који су написани, на који начин ће да их прикаже, на који начин ће да се поиграва са ритмом, на који начин ће да монтира, на који начин ће да приступи фотографији, начин на који ће та камера да се креће и тако даље, све су то изазови код којих сваки редитељ може да да свој лични печат и да на неки начин обележи и да специфичност тој форми, у овом случају, тој серији. 

Криминалистичке серије су нешто што је већ годинама актуелно и популарно у свету, од Сједињених Држава, преко Аустралије и Скандинавије, па, ето и до Србије. Шта је то што ће Мочвара другачије понудити у односу на серије.

– Мислим да је оно што је пре свега везано за Мочвару је заплет, ноаровски, мрачни заплет о неком чудовишту које је изашло из мочваре и почело да убија, а са друге стране су наши ликови, наши карактери за које се јако везујемо због тога што је наш главни јунак неко ко трага за сопственом правдом.

Он је ловац и има мисију да пронађе тог човека, а опет, он сам је на ивици амбиса. Значи, као сваки тај архетипски антихерој који још од Хемета, Чендлера, Мајкла Конлија, Џејмса Елроја постоји у тој детективској литератури и детективским филмовима.

Ми смо то много пута видели и установили као један препознатљив архетип, а са друге стране, овде је за нас занимљиво зато што је смештено сада и овде, у Београд и наше окружење, у наше односе, у нашу прошлост и нашу садашњост.

У том смислу је врло локално, врло специфично, а с друге стране, универзално и занимљиво за било кога који то гледа невезано за то одакле је. 

У маниру хладних скандинавских ноар серија, настала је српска Мочвара, специфичне туробне атмосфере у којој промичу јунаци у улози жртава и џелата.

Љубитељи загонетки с убиством, заједно са главним јунаком инсепектором Крсмановићем, сакупљаће парчиће слагалице.

„Не бира средства. Он често пређе ту криминогену страну у сврху помагања неком коме је он одлучио помоћи", отктива Горан Богдан који тумачи улогу инспектора.

Мочварно новобеоградско тло послужило је као инспирација за заплет, расплет и све архетипске елементе јунака ове приче.

„Људи ту бауљају, траже неку светлост како да изађу, траже неку истину и сами се гуше у својој жудњи, својим страстима, греховима", наглашава сценаристкиња серије, Милена Марковић.

Глумица Ана Франић открива да због драматуршких законитости Милениног сјајног текста у серији има свега пар главних улога, али више од 50, 60 сјајних епизода.

Познат по ауторским филмовима и препознатљивом изразу, редитељ је у серију уткао све што детективски трилер треба да има.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи