Читај ми!

Уз звуке севдалинке Џенан Лончаревић нас враћа у „Хотел Балкан“

Стихови уз које започиње романса главних јунака серије „Хотел Балкан“ дошли су из пера чувеног песника Хајнриха Хајнеа, а инспиришу музичаре са Балкана још од почетка двадесетог века.

Једна од најлепших љубавних легенди на Оријенту каже да младићи из племена, уколико немају дозволу или нису у могућности да остваре своју љубав према вољеној жени, одлазе у пустињу или у рат како би што пре умрли заљубљени. Они не живе животе без љубави.

Управо та легенда инспирисала је једног од највећих светских песника, Немца Хајнриха Хајнеа.

Настала је 1845. године, за време Хајнеовог боравка у Паризу, а као последица његове опчињености Оријентом. Године 1923, Алекса Шантић објављује збирку превода Из Хајнеове ризнице и ова песма се први пут појављује на нашим просторима под називом Крај танана шадрвана

Хајне није могао ни да претпостави да ће његова песма остати упамћена као једна од најлепших севдалинки Балкана.

Поред Шантића, преводили су је и Владимир Назор и Сафет-бег Башагић, а бројни музичари и дан данас користе њихове преводе.

Звонку Богдану, Ханки Палдум, Амири Медуњанин и бројним музичким именима сада се придружује и Џенан Лончаревић. И то, ни мање ни више, него у изведби која најављује теленовелу Хотел Балкан

Уз стихове ове песме започиње романса Вида и Марије Курузовић, који су међу главним протагонистима серије Хотел Балкан, а чије улоге су поверене Жељку Еркићу и Тамари Милошевић.

Ипак, улога главног музичког извођача припала је Џенану Лончаревићу познатом, између осталог, и по емотивном извођењу севдалинки. 

Генерацијски јаз, интриге и сплетке које деценијама прате лозу Курузовића, власнике хотела „Балкан“, гледаћете већ од 21. септембра радним данима од 20 часова на Првом програму Радио-телевизије Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи