„Часови персијског“ за почетак трећег „Дунав филм феста“

Премијером филма „Часови персијског“, редитеља Вадима Перелмана биће отворен Међународни фестивал подунавске кинематографије који се одржава од 11. до 16. септембра на три локације у Смедереву.

Треће издање „Дунав филм феста“ отвориће ратна драма која је своју светску премијеру имала на Берлинском филмском фестивалу, где је покупила све симпатије публике.

Филм Часови персијског настао је по истоименој краткој причи немачког писца Волфганга Колхасеа и води нас кроз живот једног младог јеврејина током немачке окупације, за време Другог светског рата.

Његова необична сналажљивости и лукавости спасиће му сопствени живот.

Како би преживео у концентрационом логору, Жил, млади јеврејин из Белгије, лажно тврди да је Персијанац и наилази на немачког управника логора који ће једини да поверује у његове речи.

Неконвенционално пријатељство се ствара између њих двојице, када Клаус тражи од Жила да га научи пресијски језик за који он само претпоставља да зна.

Филм је настао у копродукцији Немачке, Русије и Белорусије и биће део овогодишњег такмичарског програма, борећи се за главну награду фестивала Дунавска лађа.

Осим филма Часови персијског, у такмичарског програму биће приказано још шест филмова.

Фестивал ће бити свечано отворен 11. септембра од 19.30 у Малом граду Смедеревске тврђаве, а публика ће и током наредних дана моћи да прати најновија филмска остварења.

Поред Малог града Смедеревске Тврђаве и ове године посетиоци фестивала бесплатно ће моћи да гледају филмова на Броду Пристан, као и на Карађорђевом тргу где се традиционално приказују Класици српског филма.

Целокупан програм Фестивала биће објављен у среду 2. септембра на сајту dunavfilmfest.rs и сајту Центра за Културу Смедерево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи