Напредује снимање документарног филма „Коридор 92“

У околини Вршца настављено је снимање документарног филма „Коридор 92“ у копродукцији Радио-телевизије Србије, Телевизије Републике Српске и „Застава филма“. Војна операција „Коридор“ трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на прстору Посавине. У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је њих 1.918.

Неки од најдирљивијих кадрова филма Коридор 92, снимани су данас у околини Вршца – сусрет Источнобосанског и Крајишког корпуса приликом пробијања коридора који је значио опстанак Републике Српске.

„То су две српске јединице, односно два корпуса која су се спојила а да нису знали у ствари да је реч о Србима. Они су пуцали једни на друге и оно што је јако интересантно јесте како су се они препознали – препознали су се на основу тога ко коју славу слави. Оно што се препричавало по Бањалуци и оно што многи знају ми, ево, данас снимамо“, рекла је ауторка филма Слађана Зарић.

Филм је рађен на основу сведочења учесника борбе и стварних догађаја. Како би се што верније приказало шта се збивало те 1992. године, ангажовани су глумци из Српске и учесници пробијања коридора.

„Саме униформе, саме ознаке, сама прича која се дешавала у том тренутку је аутентична“, каже Раденко Буђић, учесник из Бањалуке.

„Био сам одушевљен том идејом да се после Кошара, документарно-играног филма, снима прича и са наше стране и договорили смо се брзо“, објаснио је Гаврило Јовановић, глумац из Бјељине.

Реализацији филма подршку је дала и Војска Републике Србије.

„Ово је наш начин да испричамо истину о грађанском рату у коме су Срби без своје воље, наметнутом учествовали и у БиХ и у Хрватској“, истакао је Александар Вулин, министер одбране Републике Србије.

Премијера филма Коридор 92 планирана је за 9. јануар, на дан Републике Српске. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи