Филму „Напољу цветају наранџе" награда "Black Magic Design" у Аустарлији

Српско-португалски краткометражни документарни филм „Напољу цветају наранџе“, ауторке Невене Десивојевић, добио је награду "Black Magic Design" за најбољу камеру на Филмском фестивалу у Мелбурну у Аустралији, који се традиционално одржава од 1952. године.

Филм је настао уз подршку Филмског центра Србије, а у нашој земљи ће премијерно бити приказан на 13. Међународном фестивалу документарног филма „Белдокс", који се ове године одржава од 3. до 10. септембра.

Ауторка филма Невена Десивојевић о настанку филма је рекла:

„Током завршног семестра на Мастер студијама програма 'Doc Nomads', у новинском чланку наишла сам на вест да у једном маленом селу на северу Португала неко од житеља поткрада остале сељане. То ме је одмах подсетило на ситуацију са којом су се сељани у мом шумадијском селу носили у данима мог детињства, што је била мотивација да отпутујем тамо и упознам их".

Филм, према синопсису, каже да међу планинама, човек одолева сам у селу које нестаје.

„Лутајући магловитом природом, крећући се унутар зидова своје мрачне куће, он оплакује своје стање човека, осуђен да служи окружењу које је одбацио", стоји у званичном опису филма.

Редитељка Невена Десивојевић је рођена у Србији, а 2016. је дипломирала на Међународном заједничком мастер курсу "Doc Nomads" (Лисабон, Будимпешта, Брисел).

Радила је као помоћница монтажера на дугометражном документарном филму Поље Тиага Хеспанхе, који јој је био креативни сарадник и на актуелном остварењу, уз остатак екипе из Србије из Португала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи