О гушеним и угушеним крицима и „Дари из Јасеновца" на пројекцијама у САД

Снимљен је први дугометражни играни филм о једном од најстрашнијих концентрационих логора у Европи током Другог светског рата - Јасеновцу. Датум премијере „Даре из Јасеновца", редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, за сада је неизвестан, али је сигурно да ће филм бити приказиван и у биоскопима у Сједињеним Америчким Државама.

Сниман на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша, први играни филм на тему логора Јасеновац, осврће се на период 1942. године када, после велике усташко-немачке офанзиве на Козари, локално српско становништво масовно завршава у концентрационим логорима. 

Међу њима је и дванаестогодишња Дара са својом мајком и два брата. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору смрти учиниће да одрасте преко ноћи. 

„Седамдесет пет година је од ослобођења Јасеновца ове године. Крици јасеновачких мученика су били гушени и угушени толике деценије, и зато је овај филм изузетно важан. По први пут ћемо имати на филмском платну испричану причу о том страшном концентрационом кампу", рекао је Предраг Гага Антонијевић.  

За застрашујућу сценографију заслужан је Горан Јоксимовић. Први део филма сниман је у селу Колут у близини Сомбора, где је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други део на локалитетима Беле Цркве.

Консултант екипе је Мајкл Беренбаум, стручњак за холокауст, а пруцент Дан Тана је обећао помоћ у дистрибуцији у Сједињеним државама.

„Сврха овог филма није само да нама каже како је то било, мада мислим да је пре свега важно да и младе генерације у Србији виде овај филм, већ и да свет види и сазна више о хрватском геноциду над Србима током Другог светског рата. Значи нека врста, да кажем гледљивости је неопходна да би он могао да комуницира ту своју основну поруку и мислим да је то уједнио био највећи изазов за све нас који смо радили овај филм", изјавио је Антонијевић.

Продукција филма је била захтевна, али екипа се свакодневно на снимању соучавала са трагичним причама које су дочарали бројни глумци, неколико стотина статиста и деца у улогама жртава, међу којима главну улогу Даре тумачи Биљана Чекић.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи