Пет филмова подржано на конкурсу ФЦС

На конкурсу Филмског центра Србије у категорији Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова подржано је пет пројеката - "Вера" Недељка Ковачевића, "Рајко Митић" Мирослава Лекића, "Жетва" Пола Кампфа, као и "Звечарке" Николе Љуце и "Видеотека" Луке Бурсаћа.

Комисија у саставу Биљана Србљановић (председница), Предраг Антонијевић, Иван Карл, Југослав Пантелић и Игор Бојовић донела је предлог, који је затим усвојио Управни одбор ФЦС, а на овај конкурс пријављено је укупно 32 пројекта.

Филм "Вера" редитеља Ковачића, продуцентске куће "ГФЦ", подржан је у износу од 27 милиона динара.

У образложењу Комисије стоји да је овај шпијунски трилер с елементима мелодраме заснован на животној причи историјске личности Вере Пешић, вишеструке шпијунке, која није позната широј публици.

"Очигледно предан истраживачки рад Ковачевића резултовао је материјалом који ће ову, саму по себи интригантну причу, приближити широком кругу гледалаца... Приступ који карактерише савремену европску продукцију оставља убедљив утисак и поред тога што је реч о целовечерњем дебију", оценила је комисија.

Остварење Рајко Митић Мирослава Лекића, продуцентске куће "Атос" филм Дејан Луткић ПР, подржано је са 27 милиона динара, а Комисија је истакла да их радује чињеница да је све више младих који верују да филм може променити свет.

"Добрим делом смо уверени да је тако и са сценаријем Гордана Михића, те филм о животу Рајка Митића, чувене фудбалске звезде, можда може многима бити водиља у животу... То је и прича о фудбалу која ће радо бити гледана, те ће, уверени смо, и продуцент обезбедити остатак средстава неопходан за његову реализацију, с обзиром да је у питању питак, наративно незахтеван, изразито комерцијални пројекат", поручују у образложењу.

Филм Жетва Пола Кампфа, продуцентске куће "Бандур Филм", подржан је у износу од 27 милиона динара, а комисија истиче да је то захтевна прича, рађена из угла главног лика, странца, који долази у село на Косову у жељи да упозна породицу свог донора органа.

"Прича је наметнула комплексност вешто написаног сценарија, низа убедљиво урађених сцена иманентних трилеру што ће, верујемо привући пажњу шире публике... Замашна потенцијална међународна продукција актуелизује интригантну и никада до краја истражену причу о ''жутој кући'' и наводној нелегалној трговини људским органима", оцењује у Комисији и надају се да овај филм има могућност да код светског аудиторијума отвори низ питања на ову тему.

Звечарке Николе Љуце, продуцентске куће "Биберће Продукције", подржане су са такође 27 милиона динара.

Прича је смештана у време након некажњеног злочина чија је жртва, некадашња активисткиња за људска права, која улази у турбулентан период живота који ће је из корпорације у којој ради довести до подрума зграде у коме је складиштен њен прошли пословни живот...

"Сценарио који потписују Бошковић, Бајац и Љуца ангажована је прича с јасно вођеним ликовима чије се судбине преплићу. Захтеван сценарио који је наметнула комплексност приче превазиђен је на начин вредан похвале", сматра комисија.

Филм редитеља Луке Бурсаћа "Видеотека", продуцентске куће Mashina&Zec, ФЦС је подржао са 16 милиона динара, а комисија сматра да играни филм аутора (сценаристе и редитеља) Бурсаћа, једно је од апсолутно водећих будућих остварења на овогодишњем конкурсу ФЦС-а.

"Изузетно филмско дело у настајању, базирано на омнибус причи повезаној оквиром у којој млади криминалац средњег ранга остаје заглављен у напуштеном видео-клубу... Сценарио је драмски узбудљив, изузетних дијалога, са изврсном способношћу да карактере ослика режући право у суштину, а са само неколико правилно изабраних потеза (и редитељских и дијалошких решења), хода кроз просторе и времена - од залеђене прошлости/будућности, до савремене актуелне збиље периферије Београда", закључује комисија.

Међу одбијеним филмовима налазе се остварење Милорада Милинковића Што се боре мисли моје, Балкан Срђана Драгојевића, Екскурзија Мирослава Терзића, те Љубав у Савамали Горана Гајића, 1970 Дарка Лонгулова, као и Трпеле Слободана Скерлића...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи