Како ће изгледати један дан 2020. године у новом документарцу Ридлија Скота

Пре 10 година британски редитељ Ридли Скот и његов млађи и тада мање познати колега Кевин Мекдоналд направили су документарни експеримент који су назвали "Life in A Day", документарац састављен од снимака одабраних тако да прикажу један дан живота на Планети. Скот се поново спрема на сличан подухват, у истом двојцу, у никад изазовнијем времену.

Ридли Скот је позвао све Земљане, како каже, да сниме један дан на планети и поставе на Јутјуб канал 25 . јула, а он и Мекдоналд ће од тога направити документарни филм, омнибус.

Како наводи гошћа Јутарњег програма, професорка Факултета драмских уметности, Андријана Стојковић, документарац који је настао пре 10 година био је одличан пресек тога каква је ситуација на планети земљи. Пре свега је био занимљив зато што слика света коју добијамо кроз медије је мање више универзална, а кроз документарне филмове које су урадили бло професионалци, било аматери, имамо прилику да видимо необичну и уникатну слику света.

„Пошто је овај период у последњих шест месеци толико драматичан и толико, у суштини, 'занимљив' за документарни филм, јер се документарци често баве управо темама када је људима најтеже. То можда не звучи баш много етички, али је инспиративно, а с друге стране, мислим да они имају и едукативну сврху, тако да ће сигурно бити занимљиво видети како ће да изгледа нови филм“, наглашава професорка Стојковић.

Највероватније, додаје професорка, да ће филмом доминирати две ствари. Ерос и танатос – биће то филм о драматичном тренутку на планети, а с друге стране прослава живота. Јер људи када су у тако драматичној ситуацији увек покушавају да дају неки оптимистичнији поглед на будућност или овај тренутак.

Биће занимљиво видети овај филм јер је данас немогуће снимати филмове на уобичајени начин због свих ограничења, али врло често управо ограничења доносе и боље идеје.

„Сигурно је да ће се добар део фестивала у наредном периоду и биоскопских филмова гледати онлајн, али мислим да нећемо издржати и да ћемо када буде све безбедно ипак отићи у биоскоп“, очекује гошћа Јутарњег програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи