Сарајево филм фестивал отвара "Концентриши се баба"

Светска премијера филма Пјера Жалице "Концентриши се баба" у коме глуми и Мира Бањац, отвара 26. Сарајево Филм Фестивал.

Улоге у филму остварили су глумци из региона Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Ведрана Божиновић, Адмир Гламочак, Џенита Имамовић, Бане Поповић, Изудин Бајровић, Дино Сарија и Мира Бањац. 

Пјеру Жалици ово је трећи играни филм - после филмова Гори ватра (2003) и Kод Амиџе Идриза (2004).

"Ово је трећи пут да мој филм отвара Сарајево Филм Фестивал, са таквим искуством требало би да ми је то рутина. Али није. Трема је иста као и први пут, јер Сарајево Филм Фестивал је један од најбољих и најважнијих филмских догађаја, тако да је то велика одговорност, али и огромна част. Надам се да смо направили филм који је на нивоу величине догађаја", каже Жалица.

Радња филма догађа се у априлу 1992. године. Бројна породица, разбацана по целој Југославији, окупља се у Сарајеву око одра старе мајке.

Баба није добро, али се прогноза породичног лекара, да је њена смрт питање минута, претвара у сате, па онда дане. Почињу сплетке, преваре и трвења око наследства које ће остати иза старице, а нарочито око велике породичне куће у Сарајеву.

Баба и последњим уздасима својски учествује у томе, а можда је управо то и одржава у животу.

Интриге и сплеткарење на штету једне од сестара у овој породици су важније од јасних, застрашујућих знакова надолазеће катаклизме. Kада је, на крају, превара откривена, већ је касно... 

Филм је сниман у Сарајеву у новембру прошле године.

"Било је врло захтевно, набијен план, ограничен буџет, врло незахвално доба године за снимање, дакле сви услови за стрес. Али, било је управо обратно, чисто уживање и нимало стреса. За то је заслужна фантастична екипа, и сарадничка и ауторска и продукцијска. Био је то тим пријатеља спреман на све, крвави рад, али и уживање у дружењу, привилегији да можемо бити заједно у једном изазовном и занимљивом процесу", каже Жалица који је и сценариста филма.

За шминку је била задужена Ламија Хаџихасановић Хоморац, сниматељ звука је Предраг Додер, дизајн звука радио је Игор Чамо, оригиналну музику Дино Шукало, костимографију потписује Сања Џеба, сценографију Санда Поповац а монтажу Реџиналд Шимек. Директор фотографије је Алмир Ђиколи.

Филм су продуцирали Обала Арт Центар, Сарајево Филм Фестивал и Турска државна радио-телевизија у оквиру заједничког пројекта "Сарајево град филма за глобалне екране".

Најављено је да се 26. Сарајево Филм Фестивал одржава од 14. до 21. аугуста 2020.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи