Светска телевизијска премијера филма „Упркос магли“ на РТС-у

Филм „Упркос магли“ говори о судбини деце избеглица. Светску телевизијску премијеру новог филма редитеља Горана Паскаљевића гледаоци РТС-а моћи ће да виде у суботу увече.

Према подацима Интерпола, Европом данас лута више од десет хиљада малишана без родитељског старања, од тога је половина њих у Италији. Нови филм Горана Паскаљевића Упркос магли, који је светску премијеру имао на Међународном филмском фестивалу у Ваљадолиду, а београдску на Фесту, прича је о судбини једног од њих.

„Замислио сам”, каже редитељ Горан Паскаљевић, „шта бих ја урадио ако бих код неке аутобуске станице нашао промрзло дете, дете избеглицу. Да ли бих га повео кући или не? Наравно да бих. И тако је кренула да се развија прича коју сам онда наслонио на драматуршки оквир једне ране приче Филипа Давида.”

У филму брачни пар Италијана усваја дете избеглицу, али наилазе на велики отпор код пријатеља и родбине. Поставља се питање колико су људи данас спремни да се боре са нарастајућом ксенофобијом?

„Цео филм поставља питање како је могуће да то троје људи не може да буде заједно. То дете, та жена и тај човек, тај пар који је са тим дететом сретан. Ето, то је цела прича, наизглед једноставна, али има више слојева за читање и разумевање.”

Филм је сниман у Италији, у копродукцији Италије, Србије, Македоније и Француске, а поред италијанских глумаца, у филму игра и наша Тамара Алексић.

Биоскопско приказивање филма Упркос магли у Србији, али и у другим земљама, спречила је пандемија вируса корона, али ће наши гледаоци његову телевизијску премијеру моћи да виде у суботу, 9. маја у 23 сата и 35 минута на Првом програму РТС-а.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи