„Линија живота“ – како је снага људског духа и уметности превладала страхоте логора

На дан када се обележава 75 година од ослобођења логора Маутхаузен, РТС вечерас од 20 часова на Другом програму, премијерно приказује документарни филм „Линија живота“. Редитељ Дарко Бајић филм је посветио животу и раду свог оца, истакнутог академског сликара Милоша Бајића.

Како је студент сликарства постао редни број 106.621, у документацији на којој је писало „овратак непожељан“ и како је снага људског духа и уметности превладала монструзне призоре нацистичког логора, сведочи филм Дарка Бајића Линија живота.

„Ово је прича о томе како је та линија смрти, јер је мој мој отац цртао цртеже, под претњом смрћу и закопавао их и скривао од есесоваца и нациста, и на тај начин је та линија смрти претварана у вечиту линију живота. Када су из тог логора изашли, мој отац и његови пријатељи, никад се код њих више није осетила мржња“, напомиње редитељ Дарко Бајић.  

У мају 1945. када су савезници ослободили логор, Милош Бајић се са око 150 цртежа вратио у Београд и наставио студије. Серија цртежа Маутхаузен остала је не само као сведочанство о мукама затвореника и злочинима, већ и као доказ који је коришћен на суђењу одбеглим нацистима. Затим је постао први апстракни сликар код нас и професор Академије ликовних уметности. Осим цртежа и слика у филму су коришћени инсерти настали на супер осам филмској траци које је снимао са сином.

„Уметност не сме да има прекиде, не сме да има црне рупе. То у ствари говори колико нас је ова пандемија вратила у породицу, а с друге стране вратила култури“, додаје редитељ.

Филм Линија живота је проглашен за најбољи документарац у Србији прошле године, а пре неколико дана из Хјустона је стигла вест да је упркос пандемији заседао жири Међународног филмског фестивала  „Ворлдфест“ и да је екипи филма Линија живота доделио златну „Реми“ награду у конкуренцији документарног филма.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи