Филмична је и има потенцијал за драму - сценаристима "пуне руке" короне

Kолико је корона део наше свакодневице, верујемо да сви имају прецизан одговор. Али када ће постати део фикције и појавити се на филму? Да ли је тема пандемије инспиративна филмским продукцијама, то је проверавала екипа РТС-а.

"Филмови катастрофе се увек гледају и просто као што такве ствари продају новине и побуђују пажњу људи, побуђују пажњу и гледалаца", каже Иван Карл, некадашњи уредник филмског и серијског програма РТС-а. 

"Све што има потенцијал да угрози нечији живот, има потенцијал за драму, филмично је и самим тим ће се сигурно наћи у многим сценаријима", истиче Гордан Матић, директор филмског центра Србије.

Ми за сада знамо само за један сценарио у Србији, по коме се ради филм Поред тебе, редитеља Стевана Филиповића. Овај трилер смештен је у центар пандемије.

"Продуцент Бранислав Јевић који је продуцирао све моје филмове, Шејтанов ратник, Шишање и Поред мене, дошао је на идеју да, по узору на један доста интересантан филм Searching из 2018. године, који се дешава цео малтене на десктопу главног јунака, да направимо нешто што би по формату било слично али аутентично наше, дакле некакав међунаставак филма између филмова Поред мене и Поред нас, истиче Филиповић.

Радња прати главну јунакињу, Мину Николићу у улози новинарке Kсеније, која покушава да открије мистерију нестанка једног од ликова из филма Поред мене, прилагођавајући се новонасталим околностима изазваним вирусом.

"Не може да изађе напоље, не може да се виђа са људима, може да комуницира једино преко апликација и сад како изгледа заправо новинарски рад у тим околностима, како изгледа решавање такве мистерије ако имамо такву екстремну ситуацију која нас везује, спутава и ограничава оно што можемо да урадимо", објашњава редитељ.

Први филм је већ снимљен 

Да уметнике екстремне ситуације не спутавају, већ инспиришу, није новост. Свако велико глобално дешавање колевка је филма. Нарочито за стотине оних који су настали након Другог светског рата. А на који начин филмови узроковани катастрофама инспиришу публику?

"Људи воле да гледају оно што се дешава око њих или оно што се дешавало и што су преживели и чега су били сведоци и тога ће бити. Да ли ће бити исплативо, претпостављам да хоће, поготово у првом периоду, јер ће постојати интерес публике да тако нешто гледа и у својим кинематографијама, на својим телевизорима и наравно у свету", сматра Карл.

Претпоставља се да ће филмове у којима главну улогу тумачи корона најпре правити они који су и били највише погођени овим вирусом - Kина, Шпанија, Италија, Франуска. Међутим то не значи да ће први филмови бити и најквалитетнији, истиче директор Филмског центра Србије Гордан Матић. А први филм већ је направљен и то када је проглашена пандемија. У Kорона зомбијима, филму америчког хорор режисера Чарлса Бенда, јунаци се боре против два непријатеља-зомбија и вируса.

"Овај исти архетип непријатеља човечанства заправо доноси ту једну социјалну драму која може да раздаваја породице, која може да спаја људе, да силом прилика, као трилер, одређене људе држи заробљенима у одређено време на одређеном месту", наводи Матић.

Kада је реч о жанровима ништа није искључено, па чак ни комедије, сматрају познаваоци филма.

"Биће ту и трилера са теоријама завере да ли је то билошко оружје, да ли је то по истинитим догађајима, па ће бити документарни филм о пореклу вируса. Свакако ће ти филмови бити неки лошији, неки бољи. Надам се да ће у српској кинематографији доћи до неких јако добрих филмова као што је "Вариола вера" Горана Марковића, која се бави заразом 1972. године", сматра Матић.

"Телевизија ипак има највећу шансу да кроз неке мале приче, интимне драме малих људи, а великих хероја, уради адекватне реконструкције онога што нам се дешавало и код нас и у свету", став је Карла.

Иако филмаџије верују да продукција ових филмова неће бити масовна, јасно је да ће бити безгранично формата у којима ће се појавити.

Холивудска асоцијација, која снима широм света, номиновала је Београд за једну од најбољих локација за снимање реклама. У последњих десет година не само за рекламе, већ и филмове престоница је нарочито привлачна страним продукцијама. Тако да није искључено да ће се баш у овом граду настати неки филм инспирисан пандемијом. А према очекивању филмаџија, то је могуће већ до краја ове године.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи