Глумци прискочили у помоћ наставницима

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у оквиру наставе на даљину која се емитује на РТС 3 и РТС Планета уврстило је у распоред часова читање одломака из познатих књижевних дела кроз кратку форму под називом „Иде час“.

Наш познати глумац Тихомир Арсић, с обзиром на то да има двоје деце средњошколског узраста, био је у прилици да погледа програм „Моја школа" преко кога се током трајања изолације због пандемије одвија настава, тако се родила идеја да се и глумци придруже и помогну наставницима књижевности, што је Министарство просвете и подржало.

Гостујући у Јутарњем програму Тихомир Арсић наглашава да је настава која је организована за ђаке преко РТС-а један врло велики и значајан пројекат који није било лако урадити, посебно за тако кратко време. Просвета је одреаговала брзо, а наставници и учитељи који су се одважили да без икаквог искуства стану пред камере заслужују признање, сматра Арсић.

„То нам се учинило као простор у коме могу да се нађу и глумци, тако да је од понедељка кренуо програм у коме глумци читају значајније одломке из оног дела књижевности који припада лектири и налази се у читанкама. То је била прилика и за мене да се мало подсетим и вратим класичној литератури“, додаје гост Јутарњег програма.

Цео програм носи назив „Иде час“ као парафраза жаргонске фразе коју користе тинејџери – „Иде гас!“ – чему је допринео и син Тихомира Арсића, иначе ученик првог разреда средње школе. 

Посебан куриозитет је, наглашава Арсић, да ниједан глумац није одбио позив, чак ни они који су презаузети, као што су Иван Босиљчић, Милош Биковић, Виктор Савић, Нела Михаиловић, Ивана Жигон, Драган Петровић Пеле и Олга Одановић и многи, многи други. Сви су са великом радошћу прихватили, а то није први пут да су се глумци одазвали да помогну у ванредним ситуацијама.

Текстове које изговарају глумци ђаци ће моћи да виде на крају сваког часа српског језика и књижевности. За сада, реакције младих који су имали прилике да то виде су веома позитивне.

„Постоји идеја да се цео овај програм још мало прошири, па да рецимо Новак Ђоковић одржи час фискултуре, да задатак из хемије уради Дејан Станковић, а за Партизановце Саво Милошевић неки задатак из математике, како би деци било једноставније и привлачније учење“, наводи Тихомир Арсић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи