Три остварења у трци за најбољи европски филм за младе

Награда младе публике Европске филмске академије престижан је међународни културни и едукативни догађај за младе љубитеље филмске уметности. Ове године, због пандемије коронавируса, организује се у онлајн формату 26. априла, а млади узраста од 12 до 14 година имаће прилику да буду део међународног младог жирија Европе. Номинована су три филма.

Италијанско-шпански филм Мој брат лови диносаурусе отвара овогодишњи избор за најбољи европски филм за младе. Прича о Џеку чији брат има Даунов синдром, доноси читав низ догађаја и дилема са којима се сусрећу млади.

У конкуренцији је и холандско-немачка копродукција Моје изванредно лето са Тес, у коме најмлађи члан породице Сем, током одмора на једном холандском острву, упознаје тајновиту другарицу. Заједничка авантура постаће животна лекција за обоје.

Рока је храбра, духовита и јединствена девојчица која се залаже за правду и оштро се супроставља насилницима. Немачки филм Рока мења свет је трећа прича која ће се ове године борити за прво место.

У свакој од земаља учесница, а ове године их је 41, оформиће се национални ученички жири, који ће 24. и 25. априла путем посебне платформе, гледати филмове које је номиновала Европска филмска академија.

На дан одржавања церемоније они ће гласати за своје фаворите и имаће прилику да у присуству стручних модератора суделују у онлине филмским дискусијама са вршњацима из целе Европе.

Жирирање младе публике ЕФА у Србији организовано је у оквиру програма „Слободна зона јуниор“, у сарадњи са филмским фестивалом Слободна зона, под покровитељством Филмског центра Србије.

Потребно је само да се млади узраста од 12 до 14 година, који воле да гледају филмове и са вршњацима дискутују о њима, пријаве до 15. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи