Легенда или истинита прича о Неду Келију и његовој банди

Заснован на истоименом роману Питера Керија, филм „Истинита прича о Келијевој банди" Џастина Курцела, премијерно приказан на овогодишњем Фесту, говори о аустралијском бунтовнику Неду Келију и његовој банди пред крај 19. века. Ово остварење уверава нас да се ни филмовима заснованим на стварним догађајима не може веровати. Да парафразирамо Џона Форда – „Када легенда постане стварност, веруј легенди".

Прича о Неду Келију, игра га још једном бриљантни Џорџ Макај, одметнику који постаје народни херој, има све одлике класичне трагедије. Постмодернистички поглед на аустралијску историју смештен је у пустош колонијалне Аустралије, где Енглези владају крвавом песницом, а Ирци трпе насиље. 

Анархијом почиње ова величанствена турнеја кроз оно што један од ликова назива прљавштином и разочарењем. Језива величанственост огољених пејзажа просто „дише" у овом филму. Чак и небо има неку „бесну" нијансу.

Роман Питера Керија, овенчан Букеровом наградом, има тринаест поглавља. Филм је међутим, сведен на три.

Од самог почетка сведоци смо дисфункционалности једне породице и злостављања коме је Кели био изложен – од трагично токсичне мужевности која му је била узор, оличене у лику којег игра Расел Кроу, до једнако токсичног материнства у тумачењу одличне Еси Дејвис, које му је обележило живот. Све епизоде ове трагичне приче вуку нас напред, као у грозници, ка Келијевом сукобу са Британцима, нарочито са Николасом Хоултом у, могло би се рећи, најбољој улози до сада.

Курцелов филм је панк-рок верзија већ познате приче са одличном музиком коју, између осталих, потписује и Ерл, син Ника Кејва.

Један од најчувенијих одметника Истинитом причом о Келијевој банди добија филм какав заслужује – онај који му омогућава и мушки магнетизам и лудило и моралност и тешко освојено достојанство и моћ да опчини на којој је култ овог лика и заснован.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи