Лајв стрим преноси и онлајн дискусије – превентивна врста студентског фестивала

Јубиларни 15. Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ 15), одржаће се у периоду од 14. до 20. марта, на Факултету драмских уметности у Београду, у организацији студената Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе. Тема овогодишњег издања фестивала носи назив „Буђење“ и одвијаће се на потпуно другачији начин.

Из организације Фестивала интернационалног студентског театра саопштили су да су донели одлуку да редефинишу концепт и поруку овогодишњег Фестивала, у жељи да одговорно и рационално реагују на тренутне догађаје, како наводе, „не само испред интернационалног фестивала који окупља младе људе, већ као институција која едукује будуће професионалце и уметнике из области позоришне и извођачке уметности и учи их стварању заснованом на вредностима заједнице“. 

„Финалне припреме за реализацију Фестивала одвијају се контексту актуелне друштвене ситуације изазване појавом и експанзијом новог типа коронавируса. Препорука Светске здравствене организације упућене свим земљама и заједницама односе се на то да ширење вируса може бити значајно успорено уз примену одговарајућих рестриктивних мера“, саопштили су организатори. 

Новонастала концепција Фестивала више не подразумева долазак страних трупа, већ их укључује и представља на иновативан, савремен и интерактиван начин. Првобитни концепт и форма фестивала су адаптирани и премештени на Факултет драмских уметности, где ће, у оквиру главног програма, позоришне трупе из иностранства имати прилику да учествују путем лајв стрим преноса својих представа, као и путем емитовања већ постојећих снимака њихових представа.

Поред виртуелног, и физички простор 

Све садржаје публика ће током трајања Фестивала моћи бесплатно да прати у Биоскопској сали ФДУ. Након тога ће се одржавати онлајн дискусије са професорима из иностраних академија, на тему глобалне ситуације у корелацији са корона вирусом, као и улоге уметности у тренуцима друштвене кризе и нових уметничких форми насталих услед оваквих околности. 

Осим у виртуелном простору, део програма који су припремили студенти ФДУ ће бити и даље реализован у физичким просторима.

Тако ће Фестивал бити отворен ФИСТ продукцијом, студентском представом у организацији студената Факултета драмских уметности Изломљени прсти, која ће премијерно бити изведена на великој сцени позоришта Атеље 212, 14. марта у 20 сати, док ће друга ФИСТ продукција Винета бити приказана на затварања фестивала, у 20 часова на сцени Звездара театра.

У оквиру пратећег програма, који ће се одржавати на Факултету драмских уметности, кроз трибински програм, говориће се о улози уметника и уметности у кризним ситуацијама, као и значају солидарности, сарадње и међусобне бриге која нам помаже у бољем прилагођавању свакодневног живота ванредним ситуацијама насталим у сусрету са глобалним кризама и моментима.

Посетиоци ће имати прилику да погледају и пројекције различитих филмова, посете изложбу студената Факултета ликовних уметности и студената Камере Факултета драмских уметности, али и учествују у бројним активностима које ће се у периоду одржавања фестивала одвијати на Факултету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи