ФЦС: Награде су доказ наше стручности

На недавно завршеном Берлинском фестивалу, једном од најпрестижнијих у Европи, два филма које је финансирао Филмски центар Србије однела су награде. Филм „Отац“ Срдана Голубовића добио је награду публике, а српско-румунска копродукција „Малмкрог“ добила је Сребрног медведа.

На Фесту који је уследио чак десет филмова који су приказани, а долазе из различитих земаља, не само из наше, добило је средства Филмског центра и тако доспело до гледалаца, а четири награде освојили су филмови подржани од ове филмске институције – Отац, хрватско остварење Матер, филм Ивана Грозна и Сумрак у бечком хаустору.

„Људи често заборављају да је највећи продуцент у Србији и у региону заправо држава и да без Филмског центра Србије ни највећи редитељи данас, а камоли дебитанти не би имали прилику да сниме филм. Зато је било дирљиво чути са колико захвалности добитници награда на Фесту говоре о подршци Филмског центра која им је отворила врата светске филмске сцене“, рекла је председница Управног одбора ФЦС Јелена Триван.

Како је истакла, да бисте имали публику морате имати сталну понуду доброг домаћег филма и биоскопску мрежу.

„У ФЦС смо успели да направимо и једно и друго. Осим десетина дигитализованих биоскопа по Србији, направили смо и Салу српског филма у Комбанк дворани где се сваки дан приказују остварења и то са енглеским титлом како би сваког дана у години наши грађани и туристи могли да погледају српски филм. Тиме смо спречили и дискриминацију наших аутора који јако кратко остају на репертоару великих синеплекса потиснути пред америчким блокбастерима“, додала је Триван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи