Коста Гаврас за РТС: Надам се да ми наградама не поручују да сам довољно радио

Прослављеном редитељу, оскаровцу Кости Гаврасу на 48. Фесту уручен је „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности. После светске премијере на Венецијанском фестивалу, Фестовој публици приказан је његов нови филм „Понашајте се као одрасли“, заснован на књизи некадашњег грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса.

После више од пола века плодоносне каријере, 86-годишњи грчки редитељ и сценариста са француском адресом Коста Гаврас први пут је снимио филм у родној Грчкој на матерњем језику.

Светску славу, Оскара и Гран-при Канског фестивала донео му је, 1969. године, политички трилер „З“ о убиству политичара у Грчкој.

Аганжованост, третирање контроверзних политичких тема, закон и правда, насиље, ауторитарни и милитантни политички системи – теме су којима се бавио у својим филмовима.

У истом тону урадио је и највновији политички трилер Понашајте се као одрасли, о финансијској кризи која је потресала Грчку 2015. године.

Образлажући за РТС разлоге за снимање филма по књизи Понашајте се као одрасли, Гаврас истиче да је Варуфакис само сведок у причи.

„Хтео сам да снимим филм о Европи и како се Европа врло негативно поставила према грчком народу. Не према свима у Грчкој, али према већини. Пате већ десет година, а они не маре. Хтео сам да говорим о Европи која баш и није поступила хумано, а ни европски. Јер шта је Европа? Европа би требало да буде унија за културу, за образовање, за друштвене проблеме и за економију. Сад је само за економију. Европа је постала један супермаркет. Тим системом су донели патњу Грцима и то мора да се промени. Иначе нико у будућности неће марити за Европу“, објашњава оскаровац.

У писму Ингмару Бергману, Акира Куросава је написао да уметници достигну креативни врхунац после осамдесете. 

„Мислим да је то добар коментар, али важне године за креацију су двадесете, тридесете, четрдесете. Али можемо наставити с тим искуством посматрајући друштво, покушавајући да схватимо шта се догађа, шта се мења. Свака генерација има свој начин живота. Ми то треба да покушамо да схватимо и снимимо филм о томе. А имамо довољно искуства да можемо то да урадимо“, закључио је Гаврас.

Један од најзначајнијих и најузбудљивијих филмова 48. београдског фестивала – Понашајте се као одрасли с потписом Косте Гавраса, наћи се се у редовној дистрибуцији биоскопа у Србији, врло брзо након Феста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи