Јутарњи програм улази у 35. годину постојања

Пре 34 године, 3. марта 1986. године, емитована је прва емисија Јутарњег програма Радио-телевизије Србије. Мало је овако дуговечних и успешних телевизијских емисија, а још је мање оних које су најгледаније у својој категорији.

Јутарњи програм Радио-телевизије Србије био је и остао синоним за прву вест, динамично буђење, праву телевизијску школу новинарства. Од првог „Добро јутро“ (које је изговорила Споменка Јовић) до данас, основни императив је исти – бити увек у служби гледалаца.

Поносни смо и захвални на поверењу гледалаца: уз Јутарњи програм РТС-а сваког дана се буди преко 1.200.000 грађана Србије.

У израженој конкуренцији домаћих телевизијских станица, на националном, регионалном и локалном нивоу које емитују програм у јутарњим сатима, Јутарњи програм РТС-а одржава високу гледаност, и од оснивања до данас прву позицију.

Више од четвртине (26,3 одсто) гледалаца телевизије у јутарњим сатима је уз Јутарњи програм РТС-а.

„За 34 године, у Јутарњем програму РТС-а емитовано је више од 13.000 емисија, више од 33.000 сати програма или више од два милиона минута! И настављамо даље. Са нашим сталним рубрикама ТВ пошта, Миленијалци, Кухињски клафа, На јутарњој кафи и неким новим причама као што су Ритам врта и На путу за Токио. Знатан део Јутарњег програма припремају и колеге из укупно 25 РТС-ових дописништава широм Србије. А зато, што је наш Јутарњи програм одавно део живота више од милион људи у овој земљи, славимо не наш 34. рођендан, већ поверење свих оних који се буде са нама. Остаћемо доследни и овог 3. марта, на рођендан и та емисија биће само једна од десетак хиљада издања нашег програма којим вас посвећено и одговорно информишемо, забављамо, заједно учимо, радујемо се...“, открива уреднички тим Јутарњег програма РТС-а.

Две године је било потребно првом уреднику Јутарњег програма да убеди све око себе да је Јутарњи програм неопходан и важан. Показало се да је био у праву.

„Искрено да кажем, то ми је најдражи пројекат који сам имао у својој целокупној новинарској каријери. Иначе када сам правио пројекат за оснивање Београдског и Јутарњег програма имао сам два циља. Први је био оправдан, а то је да је гледаоцима потребан у Београду и у Србији и у Југославији Јутарњи програм, јер до тада на Телевизији Београд није било ниједне информативне емисије до 12 сати. Није било чак ни вести“, наглашава Сергеј Шестаков уредник и зачетник Јутарњег програма.

Многи су сумњали да ли ће тај програм имати ко да гледа, да ће он бити намењен само пензионерима и домаћицама. Испоставило се да су сумње биле неосноване и да је пројекат успео, у многоме захваљујући и ентузијазму који је исказала цела редакција, наглашава Шестаков.

„Директно укључење у програм је на врху пирамиде информативног програма. На почетку, новинари су се путем линкова јављали директно са лица места. Међутим, директор технике, Јован Валчић је напоменуо да има једна репортажна кола која не раде, па ако нађете спонзора, можемо да поправимо и да користите за Београдски програм. Ја нађем спонзоре, и поправимо што нам је омогућило да још боље радимо“, присећа се Сергеј Шестаков.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи