Додела првих Оскара – Јужној Кореји, Хоакину Финиксу, Бреду Питу...

Овогодишњу, 92. доделу Оскара обележио је тријумф филма „Паразит“ редитеља Бонг Џун-хоа са освојене четири награде Америчке филмске академије. Оскари су први пут у историји отиши у Јужну Кореју, а у анале је ушао податак да је у категорији за најбољи филм први пут тријумфовало страно остварење.

И таман када је мислио да је крај са освајањем позлаћених статуета, јужнокорејски редитељ Бонг Џун Хо, наставио је да излази на сцену Долби театра. Након прве освојене награде за најбољи оригинални сценарио, низали су се Оскари за најбоље међународно остварење, режију и најбољи филм.

„Када сам почињао да се бавим филмом, запамтио сам изреку да је 'Оно што је најличније је и најкреативније'. То су речи Мартина Скорсезеа. Квентин Тарантино је неко ко увек помиње моје филмове и тавља их на листе својих омиљених. Ви сте редитељи којима се дивим, и кад би ми Академија дозволила, узео бих моторну тестеру и поделио Оскара са вама“, рекао је јужнокорејски редитељ.

Током оскаровске свечаности, било је сатиричних критика на рачун малог броја номинованих Афроамериканаца. У сличном тону био је говор Хоакина Финикса коме је Џокер донео првог Оскара за главну мушку улогу.

„Највећи поклон за глумца је могућност да користи глас који ће представљати људе који немају свој глас. Зато смо ми глумци борци за различитост, било да је реч о расизму, родној равноправности или правима ЛГБТ особа“, истакао је Финикс.

Другачије изнијансиран био је говор Рене Зелвегер након освојеног другог Оскара у каријери који јој је донео филм Џуди за главну женску улогу.

„Морам да кажем да је протеклих годину дана слављења Џуди Гарланд био својеврстан подсетник да нас наши јунаци обједињују, да нас инспиришу да пронађемо најбоље у себи и да одамо признање свим херојима. Као један народ треба да смо уједињени“, рекла је Рене.

Славио се и први глумачки Оскар Бреда Пита који је максимално надахнут Тарантиновим делом Било једном у Холивуду, заслужено тријумфовао у категорији Споредна мушка улога.

„Ову награду посвећујем Квентину Тарантину – ти си јединствен и непоновљив. Филмски свет би био много горе место да нема тебе“, рекао је Пит и захвалио целој екипи каскадера. 

На 92. додели Оскара певао се свинг соул, новопечени оскаровац Елтон Џон размрдао је Долби театар са победничком песмом из Рокетмена, славило се приповедање и славиле су се жене као суперјунакиње и хероине – први пут у историји Оскара, оркестром је дириговала жена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи