Холивуд спреман за најважније вече у години

Најважнији догађај у години у свету седме уметности – уручење награда Америчке филмске академије, вечерас ће у театру „Долби“, али и широм планете испред ТВ екрана окупити филмске раднике и филмофиле. Оскар ће бити додељен у 24 категорије, а бројем номинација „Нетфликс“ полако мења историју покретних слика. У два часа после поноћи, на Првом програму РТС-а почиње директан пренос 92. доделе филмских награда Оскар. Дешавања у театру „Долби“ можете пратити „из часа у час“ на сајту РТС-а.

Холивуд спреман за најважније вече у години Холивуд спреман за најважније вече у години

Најважнијег од најважнијих – Оскара за најбољи филм вечерас ће однети аутори једног од остварења Џокер, Прича о браку, „1917“, Било једном му Холивуду, Паразит, Ирац, Ford v Ferrari, Jojo Rabbit и Мале жене.

Потврда да су сјајно обавили посао, у виду номинација за признање Америчке филмске академије, стигла је редитељима Бонг Џун-хоу (Паразит), Сему Мендесу (1917), Тоду Филипсу (Џокер), Мартину Скорсезеу (Ирац) и Квентину Тарантину (Било једном у Холивуду).

Будући да је остварење „1917“ овенчано Златним глобусима у категорији најбоље драме и редитеља, лако би могло да се деси да Мендес тријумфује и вечерас. И то више пута. 

Најбоље главне мушке улоге остварили су Антонио Бандерас (у филму Бол и слава), Леонардо Дикаприо (Било једном у Холивуду), Адам Драјвер (Прича о браку), Хоакин Финикс (Џокер) и Џонатан Прајс (Двојица папа). Нажалост, позлаћена статуета може отићи у руке само једног глумца. 

Када је о споредним ролама реч, још увек подједнаке шансе за Оскара имају Том Хенкс (A Beautiful Day in the Neighborhood), Ентони Хопкинс (Двојица папа), Бред Пит (Било једном у Холивуду), Џо Пеши (Ирац) и Ал Паћино (Ирац). 

Узбуђење расте и међу дамама. Скарлет Јохансон има историјску шансу да освоји по једног Оскара за главну (Прича о браку) и споредну улогу (Jojo Rabbit).

У категорији Најбоља глумица у главној улози конкуренција су јој Синитија Ериво (Харијет), Сирша Ронан (Мале жене), Шарлиз Терон (Оне су бомбе) и Рене Зелвегер (Џуди). Престижном признању за споредну ролу надају се  Кети Бејтс (Ричард Џуел), Лора Дерн (Прича о браку), Флоренс Пју (Мале жене) и Марго Роби (Оне су бомбе).

За најбољи страни филм кандидовани су пољски Корпус Кристи, македонска Земља меда, Јадници из Француске, Бол и слава из Шпаније и Паразит из Јужне Кореје. 

Директан пренос 92. доделе филмских награда Оскар почиње у два часа иза поноћи, на Првом програму РТС-а. Дешавања у театру „Долби“ можете пратити „из часа у час“ на сајту РТС-а. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи