Кански победник „Паразит“ ексклузивно на РТС - у

Гледаоци РТС-а имаће ексклузивну прилику да 9. фебруара у 22.23 на Првом програму РТС-а, погледају филм „Паразит“, најбоље остварење 72. Канског фестивала. Номинован је у чак шест категорија за најпрестижнију филмску награду – Оскар.

Добитник је Златног глобуса за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, као и Златне палме на 72. филмском фестивалу у Кану. Жири предвођен оскаровцем Алехандром Гонзалесом Ињаритуом, био је објективан и бескомпромисан. Њихова једногласна одлука поклопила се са мишљењем критике – Златну палму талентовани редитељ Бонг Џон-хо заслужено је однео у Јужну Кореју. Бонг је, говорећи у Кану за РТС, истакао да је Паразит сведочанство нашег времена.

У питању је први јужнокорејски филм који је номинован за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Поред ових категорија, Бонг Џун-Хо је номинован за најбољег режисера, као и најбољег сценаристу. Паразит се такође такмичи и за најбољу сценографију и монтажу. 

Филм има елементе трилера, који суочава имућну породицу опседнуту америчком културом и сиромашну - у немилосредној потрази за егзистенцијом.

Црна комедија смештена у савремено доба Јужне Кореје испитује огромне класне разлике суграђана Сеула и без много напора премешта сам ток приче из комичних сцена ка напетом трилеру, живо приказујући тренутке очаја тренутног капитализма.

За јужнокорејског редитеља друштво је налик болесном телу на свим нивоима, а аутор приказује монструме корејског друштва, ослобађајући његове паразите.

Раде једнократне послиће, рачуне не плаћају, па су им телефони искључени, јуре бесплатни вајфај комшија, а прозор им гледа на уличицу у којој уринирају пијанци.

Редитељ филма Бонг Џун Хо на идеју за филм, дошао је 2013. године, када је радио постпродукцију за филм Ледоломац. Опседнут питањем богатих и сиромашних, уместо да то прикаже путем научне фантастике или акције, радњу филма је сместио на неко реалистичније и детаљније место.

Паразит је потпуно измишљен, али има детаља који су засновани на стварном животу.

Улоге: Канг-Џо Сонг, Сун-Кун Ле, Јео-Јеонг Јо...
Режија: Бонг Џун Хо

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи