Фаворити 92. доделе Оскара

Ко ће у недељу увече са доделе најпрестижнијих награда у свету филма отићи стежући позлаћену статуету питање је од милион долара. На основу броја номинација и освојених признања током тзв. сезоне награда, могло би се рећи да они који су учествовали у настанку остварења „Џокер“, „1917“, „Било једном у... Холивуду“, „Ирац“, „Паразит“ и „Земља меда“ неће бити разочарани.

У Лос Анђелесу ће у недељу бити одржана 92. додела Оскара, а највише, чак 11, номинација има филм Џокер Тода Филипса.

Чак два престижна признања, која додељује америчка Академија филмских уметности и наука, могла би да припадну македонском документарцу Земља меда, који су режирали Тамара Котевска и Љубомир Стефанов.

Уз Џокера још осам филмова такмичи се у категорији за најбоље остварење у 2019. години. 

Као најозбиљнији противкандидат Џокеру помиње се „1917“, филм британског редитеља Сема Мендеза, који има 10 номинација.

Ова ратна драма је на овогодишњој додели БАФТА награда освојила признање за најбољи филм.

Међу главним фаворитима за најпрестижније признање је и носталгична ода Квентина Тарантина о последњим данима старог Холивуда Било једном у... Холивуду са 10 номинација.

Шест номинација има јужнокорејски филм Паразит редитеља Бонг Џунг Хоа. 

Мартину Скорсезеу би Ирац (Irishman) могао да донесе још једну награду за најбољег редитеља, након што је 2007. године награђен за режију филма Покојни. Ово је уједно девета номинација за Скорсезеа у категорији најбољи редитељ.

Када је реч о појединачним признањима, скоро је извесно да ће Рене Зелвегер и Хоакин Финикс добити награду у категорији за најбољу глумицу, односно глумца. 

Ако Финикс освоји Оскара за најбољу мушку улогу ове године, то ће бити други пут да је лик Џокера некоме донео најпрестижније глумачко признање. Први пут то је био чувени негативац у тумачењу Хита Леџера 2009. године. 

Бред Пит је захваљујући улози каскадера у Било једном у... Холивуду главни фаворит за најбољу мушку споредну улогу.

Као и Пит, Лора Дерн је освојила најважније награде у категорији за најбољу глумицу за улогу бракоразводне адвокатице у филму Прича о браку (Marriage Story), због чега многи не сумњају да ће 9. фебруара отићи кући са Оскаром. 

Прича о браку Ное Баумбаха вољен је међу публиком и критичарима ове сезоне, али ће се суочити с јаком конкуренцијом у категорији за најбољи оригинални сценарио, где су му такмаци филмови Било једном у... Холивуду, чији је сценариста и редитељ Квентин Тарантино двоструки победник у овој категорији у досадашњем току сезоне филмских награда, као и Ирац.

Македонски филм Земља меда, добитник Награде публике за најбољи документарни филм 25. филмског фестивала Санденс, такмичиће се у категоријама за најбољи филм на страном језику и најбољи дугометражни документарац. 

Реч је о филму који говори о скромном животу пчеларке Хатиџе Муратове из македонског села Бекирлија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи