Тринаести фестивал „Белдокс“ отвара омаж Радио Београду

После светске премијере на ИДФА фестивалу и пројекције у Музеју модерне уметности МоМА у Њујорку, филм „Говори да бих те видео“ Марије Стојнић ће 8. маја у Центру „Сава“ отворити овогодишњи фестивал документарног филма „Белдокс“.

Тринаести међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ биће одржан од 8. до 15. маја у Београду, а на отварању фестивала 8. маја у 20.30 сати у Великој дворани Центра „Сава“ биће премијерно приказан филм Говори да бих те видео у режији Марије Стојнић.

Филм истражује звучне крајолике Радио Београда, једне од најстаријих радио станица у Европи, и вишедеценијског културног светионика града. Кроз синестезију речи, шумова, музике, тишине и светла, филм нас уводи у свет радиофонског звука који чини да се сећамо, осећамо, промишљамо и разумемо свет и себе. Говори да бих те видео портретише радио не само као лабораторију радиофонског звука, већ и као јединствену лабораторију духа и креативне мисли.

„‘Белдокс‘ нам је указао изузетну част приликом да отворимо овогодишњи фестивал, и радујемо се што ће Говори да бих те видео, на ком је ауторски тим посвећено радио четири године, нашим суграђанима омогућити да завире у магични свет Радио Београда. Овај филм приказује само један мали део тог света, фрагменте из његовог програма и свакодневице, које смо одлучили да истражимо на један можда не тако уобичајен начин“, наводи ауторка филма, Марија Стојнић.

Постављен на границу између опсервацијског документарца и звучног експеримента, као омаж невидљивим борцима за очување аутентичног духа Београда, кроз звучни колаж свевременских радиофонијских дела која постављају заборављена питања о човеку, друштву и стваралаштву, филм испитује постојеће и потенцијалне системе вредности и покушава да пронађе збирну мисао радија.

Светска премијера филма одржана је на ИДФА фестивалу у Амстердаму у Холандији, а затим је уследио позив да филм буде приказан у чувеном Музеју модерне уметности у Њујорку у оквиру престижног програма Doc Fortnight.

„По реакцијама првих гледалаца из Европе, сигурна сам да смо привилеговани што имамо једну овакву институцију, која је уз своје грађане већ 95 година, и која је ту да буди, обликује и чува од заборава наше колективно искуство, чинећи да се осећамо мало мање усамљено и неадекватно у времену у ком живимо“, додаје редитељка филма.

Сценаристкиња и редитељка овог дугометражног документарног остварења је Марија Стојнић, која је уз Милоша Ивановића и продуцирала филм. Душан Грубин је директор фотографије, за монтажу су били задужени Кристина Поженел и Иван Васић, а дизајн звука потписује Иван Зелић. Копродуценти су филмска кућа "Set Sail Films" и „Рестарт“ из Хрватске (Вања Јамбровић и Тибор Кесерза). Пројекат је подржан од стране Филмског центра Србије на конкурсима за развој и продукцију, Eurimagesa ("Euroimages Lab Project Award"), Филмског Института Доха 2018, за пост-продукцију, а филм је подржала и финска медијска кућа, YLE.

Овогодишњи, тринаести Међународни фестивал документарног филма „Белдокс 2020“, које ће бити одржан од 8. до 15. маја у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премијерних филмова из целог света, у више од 15 различитих селекција. Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да ужива и у музичким, биографским и уметничким документарцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи