Рестауриран „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ-а“ пред публиком 14. фебруара

„Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ-а“ легендарног редитеља Душана Макавејева, 14. је дигитално рестауриран филм у оквиру пројекта „Вип Кинотека“. После пројекције, одржане на дан смрти великог аутора 25. јануара, у сали која носи име „Макавејев“, филм се за посетиоце Кинотеке приказује 14. фебруара.

Хваљен и забрањиван филмски редитељ, један од кључних аутора југословенског црног таласа Душан Макавејев, Љубавни случај или трагедију службенице ПТТ-а је снимио 1967. године у продукцији „Авала филма“.

Ово као и друга дела из његовог опуса померало је границе и друштвено-политичке провокације у истраживању нарације и филмског језика. Како је говорио Раша Попов, ликови које су тумачили Ева Рас и Слободан Алигрудић били су као савремени Адам и Ева.

„Овај филм кроз тек наизглед однос двоје људи заправо оштро критикује друштво које је само наизглед здраво. Ово је други по реду целовечерњи филм Душана Макавејева који представља један од најзначајанијих филмова црног таласа“, наглашава Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Свет контраста, идеолошке субверзије, откривање сопствних страсти које је Макавејев уткао у ово остварење, чине корен праве филмске уметности током шездесетих година.

„Тај филм је с једне стране оно што смо говорили за Макавејева и његов опус у једној реченици – 'слобода или ништа', с друге стране то је један од његових редитељски суптилнијих филмова, и Ева Рас и Слободан Алигрудић јесу на неки начин симболи тог времена и тих неких губитника тог времена“, наводи редитељ Срдан Голубовић.

Дигитално рестауриран Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ-а сада је доступан младим генерацијама које треба да се упознају са филмовима светски признатог аутора.

Довољно је рећи да ће већ наредног месеца у Њујорку бити приређена ретроспектива филмова Душана Макавејева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи