„Кустендорф“, фестивал који је отворен симболичном сахраном

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ одржава се сваке године у етно-селу Дрвенград на брду Мећавник код Мокре горе. Први фестивал је отворен 14. јануара 2008. године, а ово је шест ствари које би требало знати о „Кустендорфу“.

Оснивач и директор Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ је филмски редитељ Емир Кустурица. Селектори фестивала су сам Емир Кустурица и његова ћерка Дуња Кустурица.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ је замишљен као некомерцијална манифестација без црвеног тепиха, билборда и реклама, у потпуности посвећен филму, музици, дружењу и размени креативних идеја и енергије.

Први фестивал је организован од 14. до 21. јануара 2008. године под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Отворен је симболичном сахраном холивудског хита Умри мушки 4, а затим званичним говором прослављеног руског редитеља Никите Михалкова. Први председник жирија је био аустријски писац, нобеловац, Петер Хандке.

Програм „Кустендорфа“ обухвата више програмских целина – Такмичарски програм, Савремене тенденције, Ретроспектива великана, Нови аутори, Велика глумачка достигнућа, Пратећи програми.

Златно јаје, Сребрно јаје и Бронзано јаје су признања које се додељују најбољим ауторима. Додељује се и награда за најбољу фотографију „Вилко Филач“, која носи име по директору фотографије у свим вишеструко награђиваним Кустуричиним филмовима.

Специјални гости Фестивала су били и Никита Михалков, Џим Џармуш, Џони Деп, Изабел Ипер, Моника Белучи, Одри Тату, Гаел Гарсија Бернал, Паоло Сорентино, Андреј Кончаловски, Алфонсо Куарон...

Међу музичким гостима на „Кустендорфу“ су, поред Емира Кустурице и „Но смокинг оркестра“, наступали и „Рибља чорба“, Бајага и „Инструктори“, „Леб и сол“ и Влатко Стефановски трио, „Ван Гог“ и „Партибрејкерси“. Познати трубач румунског порекла Адам Стинга је био чест гост, али и трубачки оркестри Дејана Петровића и Бобана Марковића. Наступила је и француска певачица Заз, али и наш Немања Радуловић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи