Филмовање историјске приче о „Коза ностри“ – памти је сваки старији Италијан

Ко је издао чувену сицилијанску мафијашку организацију „Коза ностру“? Како је осамдесетих година прошлог века неустрашиви судија Фалконе успео да покрене случај против стотине чланова мафије? Награђивани италијански редитељ Марко Белокио у свом најновијем биографском филму „Издајник“, даје драмски одговор на та питања приказујући историјску причу о суђењу из 1986. године, коју сваки старији Италијан памти, када су се на осуђеничким клупама нашла најозлоглашенија имена Палерма. 

Филм је премијерно приказан на фестивалу у Кану, у такмичарском програму за Златну палму, а после тога изабран је као италијански кандидат за награду Оскар.

Недавно је пред домаћом публиком Издајник приказан на Фестивалу ауторског филма, а од четвртка 26. децембра наћи ће се у редовној биоскопској дистрибуцији.

Један од водећих италијанских редитеља Марко Белокио, аутор филмова Кина је близу и у име оца, у овом биографском филму приказује живот Томаза Бушета, првог мафијашког доушника на Сицилији осамдесетих година, такозваног „газде два света“. 

Попут паралелног универзума, који има своја правила и вредности, „Коза ностра“ је застрашивањем и ликвидацијама утеривала страх, а кад је доведена пред суд, сам процес извргавала је руглу.

"То је јединствен процес. Процес који прича причу о мафији која је правила буку у судници, имала могућност да прекида судије, била је веома моћна. Служили су се свим средствима. Играли су се позоришта, али процес није могао бити прекинут“, рекао је редитељ Белокио наводећи да га је интригирало тако нешто озбиљно, што је на моменте личило на театар.

Филм који је добитник италијанске награде Златни глобус, покупио је бројне позитивне критике, међу којима је и критика Гардијана: „Велико, храбро, самоуверено филмско остварење“.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи