Већи буџет за светлу будућност седме уметности у Србији

Филмски центар Србије обележава шездесет година постојања. На прославу вредног јубилеја, у Београд су стигли они који креирају европску кинематографију, директори и представници филмских центара из Француске, Италије, Мађарске, Румуније, Грчке и из земаља некадашње Југославије.

Са статусом установе културе од националног значаја, Филмски центар Србије на дан када обележава 60 година постојања, прави планове за будућност.

Кућа, која је постала сигурна за реномиране ауторе, за нову генерацију филмских стваралаца, значајно је увећала продукцију домаћих остварења, а српски филм је све заступљенији на међународним фестивалима.

„Чињеница да је од 2009. до 2019. осамнаест пута повећан буџет за филм, говори о томе да Србија види своју будућност као обнављање најбољих дана српске кинематографије када се снимало по триста филмова за неколико година. Сада је то шездесет филмова различитих метара годишње и сада је то сто милиона евра страних продукција које долазе овде и овде снимају“, наводи Јелена Триван, председница Управног одбора Филмског центра Србије.

„Србија је најбољи партнер словеначког филма, и надам се да је Словенија значајан партнер српског филма. Ми смо само прошле године помогли три српска филма на мањинским конкурсима и исто се догодило за словеначке филмове“, истиче Наташа Бучар, директорка Филмског центра Словеније.

Уз рекордни буџет за снимање домаћих филмова и копродукције, Филмски центар Србије уложио је и у дигитализацију биоскопске мреже, тако да филмове које финансира сада има где да прикаже, и то не само у великим центрима. Ове године успостављен је и конкурс за филм са националном тематиком.

„Филмови који се одаберу у Филмском центру Србије, приказују праве вредности, враћају поверење публике у домаћи филм, враћају нашу публику која воли добар српски филм тамо где му је место, у биоскопе“, каже Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

Програм „Сценарији у фокусу“, едукација за дефицитарне филмске занате, неки су од планова Филмског центра Србије за наредну годину, и пре свих, да се српски филм снима и гледа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи