Ретроспектива филмова Небојше Глоговца у Кинотеци

Програм „Сећање на...Небојша Глоговац (1969-2018)“ биће организован од 6. до 9. марта у Југословенској кинотеци када ће бити приказани неки од филмова по којима ће публика памтити Глоговца.

Ретроспектива филмова Небојше Глоговца у Кинотеци Ретроспектива филмова Небојше Глоговца у Кинотеци

На програму ће бити остварења Небеска удица у режији Љубише Самарџића, Убиство са предумишљајем Горчина Стојановића, Буре барута Горана Паскаљевића, Муње и Кад порастем бићу кенгур Радивоја Андрића, Клопка Срдана Голубовића, Хадерсфилд Ивана Живковића, Кењац Антонија Нуића и Жена са сломљеним носем Срђана Кољевића.

Небојша Глоговац преминуо је 9. фебрура у Београду.

На филму је дебитовао епизодом у филму Вуковар, једна прича Боре Драшковића, а следиле су улоге у следећим насловима: Убиство с предумишљајем, До коске, Спаситељ, Буре барута, Рањена земља, Нормални људи, Муње!, Бумеранг, Т. Т. Синдром, Кад порастем, бићу Кенгур, Држава мртвих, Сутра ујутро, Оптимисти, Клопка, Хадерсфилд, Technotise: Edit i ja, Кењац, Жена са сломљеним носем, Седамдесет и два дана.

Играо је и у филмовима Бели, бели свет, Кад сване дан, Артиљеро, Кругови, С/кидање, Дјечаци из улице Маркса и Енгелса, Једнаки, Бранио сам Младу Босну, Енклава, За краља и отаџбину, Отаџбина, Ослобођење Скопља, Устав Републике Хрватске, Сага о три невина мушкарца, Д букс оф књиге: Случајеви правде.

У постпродукцији су и филмови Јужни ветар, Апсурдни експеримент и Заспанка за војнике.

За главну улогу у филму Устав Републике Хрватске Рајка Грлића добио је 2017. године Гран-при 52. Фестивала глумачких остварења - Филмских сусрета у Нишу, а награђен је и у Пули, Италији и Енглеској.

Гран-при Наиса освојио је на 45. Филмским сусретима 2010. за улогу у филму Жена са сломљеним носем Срђана Кољевића.

Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења.

Био је уметник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља, истичу из Кинотеке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи