Филму Миле Турајлић три награде у Загребу

Дугометражни документарни филм Миле Турајић „Друга страна свега“ добио је три награде на синоћ завршеном 14. Фестивалу документарног филма „Загребдокс“, саопштио је Филмски центар Србије.

Друга страна свега проглашена је најбољим регионалним филмом, а освојила је и ХТ награду публике и награду ФИПРЕСЦИ.

У образложењу првопоменуте награде жири је истакао да је то „филм који течно приповеда о потпуним супротностима спајајући свакодневно и епско“.

„Интимни призори односа мајке и ћерке одвијају се испред кулиса турбулентне историје земље у сталном преврату. На нас је утисак оставила јасна структура сложене радње и осећајност с којом су дочарани велики документарни тренуци“, стоји у образложењу.

ФИПРЕСЦИ жири је приметио да је реч о часној жени која не мисли да је заслужила почасти.

„Стан који никада није требало да буде стан, него је постојао такав какав је 70 година, прагматичност која је постала страст на политичкој позорници. Филм Миле Турајлић пре свега зближава, открива и доноси склад“, навео је жири Међународног удружења критичара ФИПРЕСЦИ.

Филм Миле Турајлић је јесенас проглашен најбољим дугометражним филмом на најзначајнијем фестивалу документарног филма – ИДФА, а настао је као копродукција Србије, Француске и ХБО Јуроп.

То је прва копродукција ХБО Јуроп са Србијом, а подржали су га и Министарство културе Републике Србије, „Eуримаж“, „ЦНЦ - Синемас ду монд“, Филмски институт „Доха“ и Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи