Победници „Санденса“ стижу на 10. „Белдокс“

Пет остварења са управо окончаног фестивала „Санденс“ приказаће се на 10. Међународном фестивалу документарног филма „Белдокс“, који се одржава од 8. до 15. маја у Београду.

Филм, награђен Гран пријем жирија за најбоље остварење ван америчког говорног подручја, долази из Данске и рађен је у копродукцији са Сиријом, где се радња и одвија.

Последњи људи у Алепу (Last Men in Aleppo) у режији Фераса Фајада, већ награђиваног документаристе, прати тројицу волонтера затечених у бомбардованом граду, који кроз срушене зграде трагају и за живима и за мртвима.

Жири је филм оценио као незаборавни портрет о незнаним херојима, испричан у особеном „верите“ стилу документаристике.

Специјална награда жирија за сниматељски рад на „Санденс“ филмском фестивалу припала је филму Машине, напетом и узбудљивом остварењу које истражује прожимање радника и машина, хуманости и индустријализације.

Филм је, како наводе организатори „Белдокса“, особени глас безбројих миграната, који раде и до 12 сати како би озбезбедили минималну егзистенцију у текстилној индустрији у Индији, где је филм и снимљен, уз помоћ продуцената из Немачке и Финске.

Сем ова два награђена остварења, на „Белдокс“ стижу и Добри поштар (The Good Postman) Тонислава Христова, смештен у источном ободу Бугарске, на граници са Турском, где се између сушних воћњака и бројних оронулих фарми налази једно успавано сеоце, које је и сам бог заборавио.

Туда, кроз руралне пределе, на путу ка Европи, пролази бескрајна колона сиријских избеглица, чије кретање брижљиво кроз двоглед прати један добронамерни поштар.

Ирски филм Френкија Фентона It's Not Yet Dark, потресна је прича о редитељу Сајмону Фицморису, коме је након великог тријумфа краткометражног филма The Sound of People на „Санденсу“ 2008. године, дијагностиковано тешко обољење и процењено још највише четири године живота.

Уз помоћ своје супруге и породице, Фицморис одлучује да се избори са болешћу тако што ће снимити дугометражни филм My Name is Emily, који и успева да оконча 2015. године режирајући га јединим чулом које није отказало – очима.

Документарац It's Not Yet Dark је управо прича о том необичном и шокантном путовању, а наратор филма је глумац Колин Фарел.

Из Јапана стиже филм Tokyo Idols редитељке Кјоко Мијаке, о тамошњем девојачком бенду и поп музици прожетој стилом живљења, које подразумева опседнутост младих девојака сексуалношћу и интернет популарношћу, а све је то испричано кроз призму младе Ри-Ри, која се управо спрема да постане позната.

Први пут у оквиру „Белдокса“ биће одржан и маркет документарних филмова, суфинансиран средствима програма „Креативна Европа“ Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи