Предавање руског документаристе Манског у Београду

Виталиј Мански, један од највећих светских документариста и редитељ филма „Под сунцем“, који је једногласном одлуком жирија проглашен победником „Слободне зоне“, 3. фебруара у Дому омладине Београда одржаће мастерклас након којег ће уследити и пројекција филма.

У оквиру предавања, Мански ће се бавити најстаријом дилемом документарног жанра – разликама између стварности и ауторске интерпретације стварности, као и језиком савременог документарног филма и стилским средствима које аутори данас користе како би пренели свој доживљај виђеног.

По завршетку мастеркласа, од 19 часова биће приказан филм Под сунцем за који се током „Слободне зоне“ тражила „карта више“.

Том приликом, Манском, који се публици у Београду у завршници фестивала обратио видео-поруком, сада ће и лично бити уручена награда за најбољи филм прве такмичарске „Слободне зоне“ у међународној селекцији.

Под сунцем је настао тако што је редитељ затражио дозволу од севернокорејских власти да сними обичан филм о животу трочлане породице у главном граду Северне Кореје, Пјонгјангу, уочи прославе рођендана великог вође.

Руски режисер је добио дозволу, али је екипа филма стално била под пратњом, а само снимање документарца пажљиво је контролисано и баш због те потпуно наметнуте контроле, Мански храбро, али суптилно тактизира.

Виктор Иванчић је поводом филма Под сунцем написао „дуги филмски кадар, истовремено смешан и трагичан, застрашујући у својој комичности, у коме се севернокорејска школска ученица херојски бори против издајничкога налета сна, док ратни ветеран држи говор о херојским победама на бојноме пољу, више говори о нарави тоталитаризма од хиљаду написаних страница“.

Мански, један је од најпризнатијих савремених руских документарних редитеља и продуцената који је филмовима Pipeline и Patria o Muerte значајно подигао стандарде доку-кинематографије, али постао и „државни непријатељ“ због чега под притиском власти емигрира у Литванију, у којој тренутно живи.

Присуство предавању је бесплатно за све заинтересоване посетиоце, док је цена улазнице за филм 150 динара.

Мастерклас и пројекција филма се реализује у организацији Филмског фестивала „Слободна зона“ и Филмског центра Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи