Филму „Hidden Figures“ награда америчког Удружења филмских глумаца

Филм "Hidden Figures", истинита прича о афроамеричким научницима у Наси, освојио је касно синоћ награду као најбољи филм америчког Удружења филмских глумаца (САГ), пред предстојећу доделу престижног Оскара.

Дензел Вошингтон у филму Fences добио је награду као најбољи глумац док је Ема Стоун проглашена за најбољу глумицу у мјузиклу Ла ла ленд (La La Land) који је добио рекордних 14 номинација за Оскара.

Церемонија доделе награда у Лос Анђелесу одржана је у сенци указа Доналда Трампа о забрани уласка у САД држављана седам муслиманских земаља, јер су неки глумци током говора поменули и осудили одлуку америчког председника.

Забринутост је изразила и америчка Академија за филм и науку, која додељује Оскаре, наводећи да постоји могућност да иранском редитељу Асгару Фархадију не буде одобрена виза за долазак на церемонију доделе награда која је заказана 26. фебруара у Лос Анђелесу.

Ирански редитељ Асгар Фархади, чији је филм Продавац (Salesman) номинован за Оскара, изјавио је да одустаје од путовања за САД јер је нови амерички председник забранио улазак у САД држављана седам већином исламских земаља, међу којима и Ирана.

Фархади је рекао да није прихватљива неизвесност око његовог путовања за САД, и да је зато одлучио да не присуствује додели Оскара 26. фебруара, чак и ако му буде дозвољено да уђе у САД.

Ирански редитељ је тврду струју у САД упоредио с тврдом струјом у Ирану, рекавши да обе „покушавају да својим народима представе друге народе и културе нереално, као застрашујуће, да би разлике претвориле у неслагање, неслагање у непријатељство, а непријатељство у страх".

Фархади је осудио Трампов указ као „неправедне услове наметнуте мојим сународницима и држављанима још шест земаља и рекао да се нада да садашња ситуација неће повећати поделу међу земљама“.

Иранка Таране Алидусти која игра главну улогу у Фархадијевом филму, поручила је да ће бојкотовати доделу Оскара без обзира на то да ли јој америчке власти дозволе улазак у САД. Она је Трампову имиграциону политику назвала расистичком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи